Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Viktigt att hålla koll på djuren i värmen

Det är inte bara vi människor som kämpar med värmen. På Bohusläns Smådjursklinik har man fullt upp med hundar och katter som har det tufft i sommar.

I väntrummet sitter Jessica Carlson med sin coton de tuléar (eller Ozzy som han lyssnar bättre på). Han ska få behandling för sitt diskbråck. Men hur den lilla hunden har fått diskbråck, det är lite oklart.

– Han gillar att hoppa ner från saker och ibland blir det kanske lite väl många trappsteg på samma gång.

Det var Jessicas dotter som valde namnet Ozzy.

Döpte hon hunden efter av Ozzy Osbourne?

– Nej hon hade ingen koll på honom faktiskt, så det var ett rent sammanträffande, säger Jessica och skrattar.

Men det är faktiskt inte bara namnet som Ozzy delar med rockstjärnan. 2001 opererades den gamla Black Sabbath-sångaren också för just diskbråck. Bara en sån sak.

Förutom ryggont har Ozzy också kämpat med värmen i sommar.

– Man märker att han blir slöare när det är så varmt. Så det har blivit en del AC i sommar kan man säga. Sen är det viktigt att alltid ha vatten i närheten, säger Jessica.

Viktigt att planera promenader

Inne på mottagningen ligger det utslagna och omtöcknade hundar och katter lite varstans. Men det är inte bara värmen som ställer till det, diverse substanser gör också sitt. Hunden Kelly har precis vaknat efter en operation.

– Hon är lite full just nu, säger veterinären Ulrika Boström om hunden som är lite "groggy".

Kelly har fått en ond klo fixad, en klassisk sommarskada.

Nu när värmen åter kommer på bred front finns det många faror för husdjuren. För kattägare är det viktigt att se till att katterna dricker ordentligt.

– Katter är duktiga på väldigt mycket. Men just att dricka vatten är de mindre bra på. För att lösa det kan man till exempel hälla vatten i maten, säger chefsveterinär Karin Norlinder.

– För hundägare är det viktigt att välja när på dygnet som man går ut och går längre promenader. Och så kan det vara bra att alltid hålla sig nära vatten så att de kan svalka av sig.

Det har varit fullt upp på Bohusläns Smådjursklinik i sommar med många akutpatienter som har kommit in.

– Det har varit ganska många ormbett och mycket magsjuka. Värmen har säkert varit en bidragande orsak till det. Hundar och katter är mycket mer tåliga än oss med vad de stoppar i sig, men allt snuskigt som de hittar ute kan vara ännu snuskigare när det är varmt ute.

Men värmen har också gjort att husdjursägare verkar vara extra försiktiga.

– Vi har anmärkningsvärt nog inte haft någon värmeslagspatient i sommar trots värmen. Det kan vara tack vare att man tänker sig för extra noga när det är så varmt, säger Karin Norlinder.

Klinkergolvet populär viloplats

På övervåningen sitter Tira som precis har behandlas för livmodersinflammation. Hon är en salig blandning av rottweiler, schäfer, amstaff och tibetansk på ett hörn, berättar ägaren Jasmine Samuelsson. Det har varit ett oroligt dygn för både Tira och för matte.

– Jag har varit väldigt nervös. Vi åkte in redan i går kväll men fick vänta till i dag för operation. Men det har gått väldigt bra så det känns fantastiskt.

Även Jasmine har märkt ändrat beteende på Tira i värmen, som har varit slöare än vanligt.

– Det har inte varit lika kul att gå ut helt enkelt. Hon bara blänger på en, haha. Men på kvällarna har det gått bättre att gå ut på promenad. Sen har klinkergolvet hemma blivit mer populärt än parketten.