"En av Europas vackraste insekt", säger Nordens ark om alpbocken som anlänt från Österrike.
"En av Europas vackraste insekt", säger Nordens ark om alpbocken som anlänt från Österrike. Bild: Jimmy Helgesson/Nordens ark

"En av Europas vackraste insekter" ska räddas på Nordens ark

Fem blåa skalbaggar anlände i början av juli till Nordens ark. Med ett namn som får tankarna att vandra till getter snarare än till insekter är alpbocken hotad i sitt utbredningsområde. Djurparken i Sotenäs har dock stora förhoppningar om att kunna rädda den – och redan nu ser man lovande resultat.

ANNONS
|

Den blågrå kroppen, med svarta fläckar och tvärband på täckvingarna för tankarna till exotiska miljöer. Men alpbocken är, utseendet till trots, en europeisk insekt. I början av juli kom fem skalbaggar till Nordens ark, som själva kallar den "en av Europas vackraste insekter".

– Vi har blivit ombedda att föda upp dem, så att en djurpark i Österrike (Alpenzoo) ska kunna jobba vidare med den senare. Vi jobbar fram en metod och lämnar över till dem, säger Jimmy Helgesson, projektansvarig för insekter på Nordens ark.

"En väldigt vacker insekt", säger Jimmy Helgesson, projektansvarig för insekter på Nordens ark om alpbocken.
"En väldigt vacker insekt", säger Jimmy Helgesson, projektansvarig för insekter på Nordens ark om alpbocken. Bild: Nordens ark

"Kan bli en paraplyart"

Djurparken i Sotenäs har tidigare, med gott resultat, fött upp ekbockar. Även det en långhorning i skalbaggsfamiljen. Därför fick Helgesson och hans kollegor förtroendet att rädda den hotade alpbocken.

ANNONS

– Anledningen till att den är hotat är avsaknaden av bok i synnerhet. Precis som med den större ekbocken finns det inte tillräckligt med rätt typ av ek. Den är hotad i sitt utbredningsområde för att skogarna skövlas, säger Helgesson och lägger till:

– Vad som kan vara väldigt bra med det här arbetet är att alpbocken kan bli en paraplyart. Det innebär att genom att vi skyddar alpbockens levnadsområden kan vi rädda hundratals andra arter som lever i samma habitat, säger han.

"Väntar med spänning"

Alpbocken trivs i gammal, gles bokskog och har observerats i Sverige. Däremot har det inte gått att bekräfta att den levt i någon större utsträckning här.

– Den finns i centrala och östra Europa, kan man säga. Men den minskar i hela Europa.

Jimmy Helgesson väntar med spänning på om de ungefär två millimeter långa äggen ger nya alpbockar eller inte.
Jimmy Helgesson väntar med spänning på om de ungefär två millimeter långa äggen ger nya alpbockar eller inte. Bild: Jimmy Helgesson/Nordens ark

Nordens arks arbete har redan gett vissa resultat. Bara dagar efter att insekten anlänt kunde man se parning och äggläggning.

– Vi har de första äggen som vi nu väntar på med spänning om de kläcks eller inte. Men det tror vi. Med ekbocken tar det ungefär en och en halv vecka innan äggen kläcks, så det tar förhoppningsvis några dagar till innan vi vet om det blir något av äggen.

Sitter du som på nålar tills dess då?

ANNONS

– Ja, men faktiskt. Det gör jag, säger Jimmy Helgesson, projektansvarig för insekter på Nordens ark.

ANNONS