Galenskaparen vill rädda kusten från allt skräp

Med blåa hinkar ger de sig ut på Bohusläns klippor för att samla upp skräp som sköljs in med vågorna. Det är en del av ett projekt som The Perfect World Foundation står bakom. Den folkkäre revyartisten Jan Rippe, är en av organisationens ambassadörer, och har varit ute och samlat skräp på Smögenklipporna. – Man ser ju förändringen på havsbotten. Så var det inte för trettio år sedan.

ANNONS
|

I sextio år har Jan Rippe spenderat sina somrar på Smögen, och för honom är bevarandet av havet en viktig fråga. Sedan flera år tillbaka är han engagerad i organisationen The Perfect World Foundation, vilken grundades av Ragnhild Jacobsson, som också hon har sin bakgrund på Smögen. Det var också så Jan Rippe blev involverad.

Nu hoppas han på att projektet ska få fler att tänka sig för.

– Det flyter upp flera badkar med skit på bohuskusten varje timme. Det blir extra mycket belastning nu på somrarna med turister. De flesta är ju skötsamma, men av lathet och okunskap hamnar skräpet i havet, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Framförallt är det ju plasten som är förödande.

Den symboliska hinken

Namnet på projektet grundar sig helt enkelt i den blåa hink som används vid skräpplockningen. Hittills har några tusen producerats, och tanken är att kunna dela ut hinken till båtägare och andra personer som besöker kusten.

Ragnhild Jacobsson är tillsammans med sin man Lars Jacobsson, grundare till The Perfect World Foundation. Hon ser hinken som ett enkelt sätt att fånga allmänhetens engagemang.

– Vi tycker att det finns så många dyra miljöprojekt. Det snackas och snackas. Det viktigaste är att ge människor ett redskap för att kunna hjälpa till, säger hon och berättar vidare när hon, tillsammans med Jan och Elisabeth Rippe, var ute och plockade skräp:

– Man blir ju chockad varje gång – man hittar allt från snusdosor till chipspåsar och nappar.

"Alla kan hjälpa till"

Förutom västkusten, har hinkarna har delats ut i Visby. Även på andra ställen i världen – däribland i Cannes under filmfestivalen. Till nästa år hoppas Ragnhild på att hinken ska finnas tillgänglig i varje svensk hamn.

– Det är ju så lätt att hjälpa till, säger hon och Jan Rippe är av samma åsikt:

– Alla kan hjälpa till, allt är värdefullt. Om du inte orkar engagera dig, bidra iallafall med att inte skräpa ned. Tänka dig för, och snälla kasta ingenting i havet.

ANNONS
ANNONS