Per-Olof Samuelsson är projektledare för Sotenäs havsörnsprojekt.
Per-Olof Samuelsson är projektledare för Sotenäs havsörnsprojekt. Bild: Jenny Borg

Hoppas att havsörnen ska komma tillbaka

För drygt 100 år sedan försvann havsörnarna från Bohuslän. Nu görs ett försök att få tillbaka örnarna till västkusten. Sedan några månader läggs det ut speciell mat på olika platser i Sotenäs kommun som är speciellt anpassad för de här fåglarna.

ANNONS
|

– Det vi hoppas allra mest på är att åter få tillbaka häckande havsörnar i vårt område, säger Per-Olof Samuelsson, projektledare för Sotenäs havsörnsprojekt.

Havsörn
Havsörn

Havsörnen finns över hela Sverige och förekommer framför allt i Norrlands inland, Gotland, Uppland Skåne och även kring Vänern. Havsörnen väger mellan tre och sju kilo och lever i första hand av av fisk men även av änder och skarv.

Långsiktigt projekt

I Sotenäs har det pågått diskussioner en längre tid i syfte att få tillbaka havsörnen. Projektet inleddes i höstas och innebär att en speciell mat som är anpassad för havsörnar läggs ut på olika platser i skärgården. Maten kallas för åtlar och består i huvudsak av frusen sill och skarpsill. Även Nordens Ark och Grosshamns fältstation på Ramsvik deltar i projektet.

ANNONS
 Maten till havsörnarna består i huvudsak av frusen sill och skarpsill.
Maten till havsörnarna består i huvudsak av frusen sill och skarpsill. Bild: Jenny Borg

– Det här handlar om ett långsiktigt projekt som kommer att hålla på en längre tid, säger Per-Olof Samuelsson som också är projektledare för Havsmiljösatsning i Sotenäs som syftar till åtgärder som främjar havsmiljön.

Han fortsätter:

– Det har gjorts ett antal observationer av havsörnar som passerar över Bohuslän. Vid ett tillfälle stannade en Havsörn i närheten av en åtel i Habybukten på södra Ramsvik. Havsörnar har även siktats i trakterna av bland annat Hamburgsund och Lysekil.

Hackar loss maten

– Det är svårt för måsar att hacka loss den frusna maten, säger Per-Olof Samuelsson. Däremot är det inte några problem för havsörnarna att göra detta.

Om havsörnen kommer tillbaka till Bohuslän innebär det att den biologiska mångfalden ökar och en bättre balans i fågelbeståndet, enligt Samuelsson.

– Det finns massvis med storskarvar som äter mycket småfisk och det är något som påverkar de lokala bestånden av kusttorsk och plattfisk. Samtidigt är det så att storskarven är en viktig för som mat havsörnen. Om vi skulle få tillbaka havsörnen skulle möjligheterna till att få tillbaka lokala bestånd av den här fisken att öka.

ANNONS