En vetenskaplig studie fastslår att fjällgässen inte är några hybrider. Nordens Ark deltar sedan 2010 i ett projekt i syfte att rädda den utrotningshotade arten.
En vetenskaplig studie fastslår att fjällgässen inte är några hybrider. Nordens Ark deltar sedan 2010 i ett projekt i syfte att rädda den utrotningshotade arten. Bild: Nordens Ark

Nu är det bevisat att fjällgäss inte är hybrider

Fram tills nu har det funnits en oro för att de utrotningshotade fjällgässen på Nordens ark är hybrider. Men en studie som nyligen genomförs visar att så inte är fallet.

ANNONS
|

Arbetet med att förhindra att fjällgässen utrotas i Sverige har pågått i 20 år och Nordens Ark har varit involverade i verksamheten hela tiden. Nyligen presenterade Naturhistoriska riksmuseet en vetenskaplig studie som visade att det inte finns några inslag av hybrider bland vilda fjällgäss som lever i det fria i Sverige, Norge eller Ryssland.

Studien visar dessutom att dagens svenska utsättningsprogram som startade 2010 där Nordens Ark deltar har stor betydelse när det gäller att minska inavel inom den svenska populationen av fjällgås som häckar i fjällvärlden i Norrbotten.

– Det är roligt att se att de utsättningar som vi gjort börjar ge resultat. Många av våra utplanterade fåglar ses numera på flyttvägar och övervintringsplatser och återvänder även till häckningsområde, säger Christer Larsson, projektledare för projekt fjällgås på Nordens Ark, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS