Undersköterskorna Barbro Markenberg, Anna Eliasson och Ann-Sofie Svensson, här med Petra Sundblad, ordförande för Kommunal i Sotenäs.
Undersköterskorna Barbro Markenberg, Anna Eliasson och Ann-Sofie Svensson, här med Petra Sundblad, ordförande för Kommunal i Sotenäs. Bild: Sanna Lundström

2 224 skriver på mot neddragning i hemtjänsten

Beslutet om att spara in på hemtjänstens nattpatrull i Sotenäs har väckt debatt. Nu har drygt 2 000 namnunderskrifter mot neddragningen lämnats till ansvariga politiker.

ANNONS
|

Den 30 september är det planerat att bemanningen i hemtjänstens nattpatrull i Sotenäs ska minskas, något som Bohusläningen skrivit om tidigare. Ett beslut som fattats då omsorgsnämnden tvingas spara pengar.

LÄS MER:Snart blir de ensamma på natten i hemtjänsten

Beslutet har väckt debatt och under tisdagen lämnades 2 224 namnunderskrifter in till Sotenäs kommun. Det är underskrifter från personer som motsätter sig beslutet att dra ned på personal inom hemtjänstens nattpatrull. Under torsdagen sammanträder omsorgsnämnden och nu hoppas undersköterskorna att namninsamlingen ska få politikerna att tänka om.

– Vi hoppas att de tar sitt sunda förnuft till fånga och häver beslutet. Vi vill inte att det här ska skjutas upp ett halvår i taget. Här får de börja om från början och titta ordentligt på riskerna, säger Ann-Sofie Svensson, undersköterska i nattpatrullen och skyddsombud för fackförbundet Kommunal.

ANNONS

LÄS MER:Neddragning inom hemtjänsten i Sotenäs skjuts upp

Underskrifterna har nu diarieförts och överlämnats till de fyra politiker från omsorgsnämnden i Sotenäs som mötte upp undersköterskorna i kommunhuset.

– På det här sättet fick de chans att ta emot dem och vi kunde ha en liten diskussion där i entrén.

Ann-Sofie Svensson säger att hon är överväldigad av den respons hon och kollegorna i nattpatrullen fått den senaste tiden.

– Den här neddragningen är samhällsfrågan nummer ett här ute nu och vi känner en otrolig tacksamhet över invånare, brukare och anhöriga som varit med och skrivit under och som också har lyft oss i detta, säger Ann-Sofie Svensson.

Hur menar du då?

– Man är inte ”bara” en hemtjänstpersonal, man är undersköterska och folk ser och uppskattar det jobb vi gör. Genomslagskraften har varit stor. Då orkar vi kämpa.

Vad är chansen att beslutet hävs?

– Det får vi se. Vi kan byta alltid byta jobb. Men de äldre har kvar sin hemtjänst. De kan inte välja, säger Ann-Sofie Svensson.

ANNONS