Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abrahamsson styr i fyra år till

Sotenäsmoderaterna står starka med Mats Abrahamsson i spetsen. Och Centern firar framgångarna med stora planer.

– Humöret är riktigt bra, säger han och skrattar.
Alliansen kommer styra Sotenäs i ytterligare fyra år (se grafik ovan). Både Folkpartiet och Kristdemokraterna tappar i stöd – medan Moderaterna är oförändrade och Centern ökar (se nedan). Tillsammans får de 17 av 31 mandat i kommunfullmäktige. Totalt tappar man ett mandat.
– Vi går fram med fyra röster men tappar ett mandat, som Centern fick. Och det är de värda, säger Abrahamsson (M).
Och om resultatet för alliansen säger han så här.
– Jag är väldigt glad naturligtvis. Vi har känt ett stort stöd i bygden och jag tror att man i Sotenäs upplevt en ordning och reda.
– Vi har ett gott samarbete inom alliansen men också med Socialdemokraterna. Man känner en trygghet och det visar sig i röstningen.
Sverigedemokraterna går framåt mest i Sotenäs och får 6,2 procent av rösterna. Men de kommer nu inte få något politiskt inflytande i kommunen.
– Vi slipper hantera Sverigedemokraterna och det är jag väldigt glad för.
Med sina 6,2 procent är Sverigedemokraterna förhållandevis svara i Sotenäs. Mats Abrahamsson (M) tror sig veta varför.
– Vi har lyssnat på folket och diskuterat alla frågor. Jag har inte upplevt att Fredrik Reinfeldt (M) har gjort det på riksplanet. Det är om invandringsfrågan som Moderaterna tappar till SD.
Folkpartiet tappar i hela kommunen, minus 2,2 procent. Traditionellt har Smögen varit ett starkt fäste för Mikael Sternemar (FP), men där backar man hela 6,5 procent.
– Smögen är fortfarande vår starkaste valkrets, sen är det alltid tråkigt att tappa röster. Men varför måste vi analysera i lugn och ro.
Och om ytterligare fyra år med alliansen.
– Vi får vara nöjda med resultatet och att vi har majoritet. Sen är det bara att beklaga att Sverigedemokraterna får två mandat.
Socialdemokraterna ökar i kommunen. Bland annat så är man numer näst största parti på Smögen. En enorm framgång, menar oppositionsrådet Britt Wall (S). Samtidigt tappar man 4,4 procent i Hunnebostrand.
– Jag är blandad över resultatet. Jag är glad för att vi går framåt i fler valdistrikt men bedrövad över att vi backar så mycket i Hunnebostrand.
Moderater, Centern och Sverigedemokraterna går framåt i valdistriktet Hunnebostrand. Och enligt Britt Wall (S) är analysen klar:
– Det är ett resultat av den skräckpropaganda alliansen kört med att vi vill lägga ner vårdcentralen, något som inte är sant.

Att Centerpartiet gör ett av sina starkaste val någonsin i Sotenäs, med ett extra mandat, gör att Olof Börjesson jublar.
– Jag är inte överraskad, men vi har jobbat hårt, säger han.
Partiet har ökat i samtliga valkretsar och på landsbygden är Centerpartiet numera tredje största parti i Sotenäs. Men man ökar också i Hunnebostrand – ett område många trodde att (C) skulle tappa på grund av utspelet om Bankeberg. Men Olof Börjesson (C) var tvärsäker – på en ökning.
– Jag är inte överraskad över valresultatet. Vi har varit många fler och vi har kunnat förklara vår politik på ett annat sätt den här gången.
– I Hunnebostrand är det Gunnar Selstam som gjort jobbet. Men det är många som arbetat hårt för det här.
I alliansen blir man nu tredje största parti. Man går förbi Kristdemokraterna.
– Vi får givetvis mer inflytande i nämnderna i kraft av vår storlek, konstaterar Börjesson (C) siffrorna.
Och nu sneglar Centerpartiet framåt, mot 2018 och nästa val.
– Jag är helt övertygad om att vi kommer fördubblas oss till 2018, både på riksplanet och kommunalt. Vi var helt uträknade för ett år sedan och nu gör vi ett mycket bra val.
Och Olof Börjesson (C) kämpar vidare för sin vision om höghus i Sotenäs.
– Jag tolkar resultatet som ett stöd för ett 72-våningshus i Sotenäs.

Läs också:

Så röstade Sotenäsborna i valet 2010