Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Abrahamsson (M), Mikael Sternemar (L) och Olof Börjesson (C) kommer att fortsätta styra Sotenäs tillsammans med Kristdemokraterna.
Mats Abrahamsson (M), Mikael Sternemar (L) och Olof Börjesson (C) kommer att fortsätta styra Sotenäs tillsammans med Kristdemokraterna.

Alliansen kvar som kapten över Sotenäs

Det är nu bekräftat att alliansen kommer att fortsätta sitt styre i Sotenäs kommun. Vad som kan komma att ändras från den föregående mandatperioden är att Centerpartiet kan knipa 1:e vice ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Genom ett traditionellt allianssamarbete har Sotenäs kommun styrts av M, L, C och KD under den senaste mandatperioden. Årets valresultat pekade på att de fortsatt skulle vara så när partierna kammade hem 18 av de totala 31 mandaten. Nu kan Centerpartiets gruppledare Olof Börjesson bekräfta att samarbetet fortsätter.

– Ja, vi kommer att fortsätta med alliansstyret. Vi har börjat diskutera poster men vi är inte helt framme ännu. Vad som har ändrats är att vi har bytt plats med Liberalerna som näst största parti inom alliansen, säger han.

C näst största allianspartiet

Centerpartiet var det parti som gick starkast framåt i årets kommunval i Sotenäs. I jämförelse med förra valet gick man fram 4,7 procentenheter, vilket gav partiet 10,7 procent av väljarnas röster. Moderaterna är kommunens stora jätte med 37,4 procent av väljarnas stöd.

Blir det en Centerpartist som 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen?

– Det är utgångsläget men det får vi se, det hänger ihop med förhandlingarna. Vi samarbetar bra med Moderaterna men som sagt så är det inget som är klart.

Blir det du som får rollen i så fall?

– Det kan bli jag. Eller så blir det någon annan, haha, säger han.

Han berättar vidare att det finns inplanerade datum för kommande förhandlingar om posterna den här veckan och nästa. Det kommer dock troligen dröja ett tag till innan något är klappat och klart. Kommunfullmäktige har sitt nästa sammanträde den 18 oktober och enligt honom kommer inget att vara färdigt då.

Blir ny ordförande i kommunfullmäktige

Vad som står klart är att det kommer att väljas nya personer till ordförande- samt 2:e vice ordförandeposten till kommunfullmäktige.

– Peter Hemlin (M) har flyttat och Anne Johansson (L) är inte med i kommunfullmäktige. Det är i stort sett klart vilka som kommer att ta över men jag avvaktar med att säga något, säger Olof Börjesson (C).

Sedan tidigare står det klart att Socialdemokraternas Birgitta Albertsson tar över som oppositionsråd efter avgående Britt Wall (S).