Ändrade förutsättningar. Sjöbodar är ett traditionellt inslag utmed kusten men den nya taxekonstruktionen i Sotenäs för bodar på kommunal mark har blivit omstridd.
Ändrade förutsättningar. Sjöbodar är ett traditionellt inslag utmed kusten men den nya taxekonstruktionen i Sotenäs för bodar på kommunal mark har blivit omstridd.

Allt hårdare tonläge om taxa för arrenden

Socialdemokraterna vill nu att den omstridda taxan för sjöbodsarrenden halveras – snarast möjligt. Tonläget har hårdnat ordentligt, efter upprepade påståenden om att förra årets beslut var enhälligt.

ANNONS
|

I ett protokoll nyligen, som svar till klagande sjöbodsägare i Hunnebostrand, har tekniska utskottet skrivit så här "Ett enigt kommunfullmäktige har bedömt att 80 kr/m2 utgör en skälig taxa för sjöbodar och bryggor". I en debattartikel hävdade flera borgerliga företrädare samma sak: "Det beslutades även enhälligt att ... övergå till ett mer rättvist system med ett kvadratmeterpris på 80 kronor per kvadratmeter."

–Vi reserverade oss mot hela beslutet och har varit väldigt tydliga med att vi inte kan tänka oss att göra någon ny taxa förrän all inmätning är klar, säger oppositionsrådet Britt Wall (S).

Hon uttrycker stark besvikelse.

–Detta är en demokratisk fråga. Tilliten har fått sig en knäck, fortsätter hon.

ANNONS

Roland Mattsson (M), ordförande i tekniska utskottet, svarar på kritiken:

–Det finns många turer i detta. Men fakta är att kommunfullmäktige fattade ett beslut den 16 juni 2016. I den debatt som föregick beslutet så diskuterade man inte taxans storlek.

Han medger att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig.

–På det sättet var beslutet inte enhälligt.

Varför står det ändå som det gör i utskottets protokoll och svaret till sjöbodsägarna?

–Om du tittar på själva beslutet så står det bara att kommunen följer gällande taxa. Sedan fanns det en tjänsteskrivelse och en brödtext där man i och för sig kan ha synpunkter och tycka att formuleringen blev olycklig. Men det är två olika saker. Beslutet är det som gäller.

Även om oppositionens yrkande när den nya taxan fastställdes handlade om att inmätningen skulle göras i kommunal regi av egen personal, så visar Britt Wall även på ett protokoll från ett par veckor tidigare där det blev återremiss. Syftet med återremissen var att inmätning skulle göras och att resultatet skulle redovisas för kommunstyrelsen i god tid innan "eventuell ny taxa" införs. Så blev det alltså inte.

ANNONS

Nu har Socialdemokraterna lagt en motion om att så snart som möjligt halvera taxan till 40 i stället för 80 kronor per kvadratmeter.

–Det är inte skäligt att många ska få femdubbla arrenden jämfört med vad de haft tidigare, säger Britt Wall.

Roland Mattsson har inga synpunkter på själva motionen men framhåller att den beslutade taxan gäller 2017 och kan justeras inför kommande år.

–Som jag ser det är det viktiga att vi har fått en taxa där alla betalar för den mark som de använder. Arbetet med inmätning ska vara avslutat i april. Om det är något som ser konstigt ut så får vi lyfta det då.

ANNONS