Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Collage
Bild: Collage

Andra vågen är här – så reagerar kommunerna

Andra vågen av covid-19 sveper över Sverige och restriktionerna stramas åt. Kustkommunerna reagerar genom att bland annat stänga ner kommunala verksamheter och inför nya regler kring besök på kommunala boenden.

Folkhälsomyndigheten gick på torsdagen ut och berättade om en ökad smittspridning av coronaviruset på flera platser i Sverige, bland annat här i västsverige. Inför helgen har kommunerna i norra Bohuslän infört flera nya lokala riktlinjer.

Biblioteken i Tanum, Sotenäs och Munkedal kommer hållas stängda. Den sistnämnde kommunen stänger även fritidsgårdar och kommer att ställa in alla kommunala arrangemang de närmaste veckorna.

–Vi måste ta det här på allvar och vi gör allt från kommunens sida för att följa riktlinjerna. Men jag vill betona att här måste vi alla hjälpas åt, det är inte bara ett ansvar hos kommun och region, utan här ligger ett väldigt stort ansvar hos individen, säger Håkan Sundberg, kommundirektör i Munkedal.

Sedan i torsdags har kommunen satt stopp för hantverkare, förutom i akuta situationer, på samtliga kommunala boenden och avråder allmänheten starkt från besök tills vidare.

I Sotenäs och Lysekil vädjar man till anhöriga att helt undvika besök till särskilda boenden de närmaste tre veckorna.

– Det handlar om ett gemensamt ansvar och tillsammans kan vi göra stor skillnad om vi ser till att begränsa våra fysiska kontakter den närmaste tiden. Våra äldre är mest utsatta och därför värnar vi extra om dem, säger Lisbeth Olsson, förvaltningschef omsorgen i Sotenäs.

I Tanum ska samtliga planer på besök kollas av med respektive avdelning först. Kommunen stänger även ner all verksamhet för Återbruket fram till den 19 november.

För mer detaljerad information hänvisar vi er till kommunernas egna hemsidor.