Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Anrika fiskauktionen går mot nya tider

Två trotjänare som jobbat i över 20 respektive i över 40 år på auktionen, sägs upp. Kvar vid mottagningen på Smögen bli fyra personer. På fredag avslöjas andra förändringar.

Det blåser snålt från havet på måndagseftermiddagen, när vi besöker fiskauktionen. Petter Karlsson på trucken har fullt upp. En räcka med kräftfiskebåtar har lagt sig i kö för att lossa sin last. Från andra hållet kommer lastbilar och långtradare för att köra nykokta kräftor till kunderna.

Ingen ute i den dagliga ruljangsen verkar veta vad som är på gång med den anrika fiskauktionen, som funnits här sedan 1919 och som uppdaterats så till vida, att man numera kan handla fisken via internetuppkoppling om man inte finns på plats. Inte ens Gösta Karlsson vid Göstas Fisk som dominerar både restaurang- och fiskförsäljningen till konsument på Smögen vill kommentera något i förväg.

Skaldjursfiskarna Patrik och Rikard Berndtzen från Hasselösund levererade igår dagens fångst, utan att veta som mycket om hur det kan komma att se ut på Smögen i framtiden.

Vd:n för nybildade Stockholms fiskauktion, Henrik Johansson, har med sig 28 års erfarenhet som platschef på Göteborgs fiskauktion. Han talar om ny strategi som om den fungerar ska öka intjäningen för både fiskare och auktionsbolag. I det tänkandet finns en stor marknad för framför allt skaldjur i Stockholmstrakten.

Men Stockholms fiskauktion AB har adress också i Göteborg.

– Ökad konkurrens kan ju ge högre priser. Men så länge vi inte vet mer om det här är det inget vi kan kommentera och fiskhandlarna här på Smögen är nog oroliga, säger fiskarbröderna Berndtzen.

Mottagningshuset (auktionshallen) på bryggan ägs av kommunen och är ganska nytt och fräscht. Det har kommunen inte sålt till Stockholmsbolaget som måste hyra in sig. Tidigare ägde kommunen hela verksamheten via ett särskilt AB, som för en månad sedan såldes till Stockholms fiskauktion AB – ett nybildat bolag med adress i Göteborg och 88 personer som ägare varav många är fiskare eller branschfolk från hela landet.

– Ja, vi har också grossister i Stockholm och yrkesfiskare i både Mälaren och Hjälmaren med i ägarstrukturen, berättar Henrik Johansson som också låter förstå att en del av det nya bolagets fiskauktion är att nå den stora konsumentmarknaden i Stockholm med färska skaldjur. Men en nyhet blir, att den digitala fiskauktionen ska kunna erbjuda både insjöfisk, havsfisk och skaldjur.

Konkurrens ska driva upp vinsten, hoppas man.

På gatan i Smögen talar man däremot mer om de två på golvet inne på auktionen, som fått sparken och som tillsammans betjänat landningen av fisk och skaldjur här på Smögens fiskauktion i totalt över 60 arbetsår.

– Men de är uppsagda på ett år. I det ena fallet har vi gjort ett avsteg från lagen om anställningstrygghet, las, och hänvisat till olika kompetenser. I det andra fallet kommer Trygghetsrådet in i bilden, för att hjälpa den anställde som får sluta att hitta något annat, säger Henrik Johansson.

Ingen vi talar med på måndagen tror att det som nu händer med fiskauktionen kommer att påverka de dagliga turerna med lastbilar som hämtar fisk i Fjällbacka, på Resö eller Hamburgsund.

Vad Sotenäs kommun fått för verksamheten de sålt är hemligt tills vidare.

– Det är ju en affärshemlighet som vi inte går ut med, säger Henrik Johansson.

Att fiskauktionen dragits med dålig lönsamhet i åtskilliga år är däremot ingen stor hemlighet. Inte heller att kommunens politiker har letat efter köpare till verksamheten i flera år.

På fredag 12.30 informerar det nya auktionsbolaget om framtiden.