Antalet larm och förutsättningar skiljer mellan kommunerna

Det varierar mellan kommunerna och inom kommunerna om räddningstjänsten rycker ut när ambulansen inte kan. Räddningspersonalen på Koster är unik i regionen.

ANNONS
|

I Tanums kommun har politikerna sagt nej till att räddningstjänsten ska åka på I väntan på ambulans-larm (IVPA-larm) i Tanum, men ja i Hamburgsund.

– Där finns det ingen ambulans, förklarar Jimmy Göransson, enhetschef på räddningstjänsten i Tanum.

Det är politikerna i ­varje kommun som avgör om de vill att deras räddningstjänst ska åka ut på IVPA-larm. Det kan aldrig vården tvinga dem till.

– Det är räddningstjänsten som vänder sig till NU-sjukvården och inte tvärtom, säger Anders Johansson, vårdutvecklare på NU-sjukvården och arbetar med IVPA-larm i området.

– Det är superviktigt att det finns räddningstjänster som gör detta. När det gäller hjärtstopp är tiden det viktigaste.

ANNONS

Räddningstjänsten på Koster är den enda i Västra Götaland som landstinget betalar för att den ska utföra denna tjänst.

– Koster är unikt. Brandmännen där är ovärderliga av den anledningen att det är en ö. Vi har överlämnat en del av ansvaret dit.

Annars får räddningstjänsten i regionen ingen ersättning för att åka ut på larmen, andra landsting har valt att betala räddningstjänsten.

– I utbyte så står vi för utbildning. Det här är en service till samhället.

Just nu jobbar NU-sjukvården med att utbilda sjuksköterskorna inom hemsjukvården. De kommer däremot att få betalt för att åka ut på larm, men det finns en stor skillnad.

– De kommer att åka ut på fler larm än räddningstjänsten som bara åker ut när det gäller fem olika kriterier. Vi ställer högre krav på sjuksköterskorna. Det blir ett helt annat utbyte mot det vi har med räddningstjänsten.

Att antalet larm ökar är en trend. Varje år ökar ambulanslarmen med tio procent enligt Johansson.

– Det är klart att en del av det spiller över på räddningstjänsten. De åker på andningssvårigheter och det övertolkas ofta av SOS-operatören.

Räddningstjänsten har ett val, de behöver inte åka på alla larm om de inte vill. I Bengtsfors och Bäckefors åker de endast på ett krite­rium – medvetslös/misstänkt hjärtstopp.

ANNONS

– De hade så många larm att de valde att gå ner. Det erbjudandet kan vi ge till andra kommuner om det blir för kostsamt.

Förutsättningarna runt IVPA-larmen håller på att utredas i regionen. En ­fråga är just om de ska få betalt eller inte. Anders Johansson förstår problematiken.

– För en deltidsbrandkår kan det bli kostsamt eftersom det kostar varje gång de kallas in.

ANNONS