Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artrikedomen minskar

En miljon djur- och växtarter hotas av utrotning. Det visar en FN-rapport som också säger att det saknar motstycke i mänsklighetens historia.
Mats Niklasson på Nordens ark säger att världen befinner sig i en sjätte massutrotning. Naturskyddsföreningen kräver nu krafttag och lanserar en ny kampanj.

Utdöendet av arter ökar, det visar en rapport från FN-organet IPBES. Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har arter dött i den takt som nu sker.

– Hälsan för de ekosystem som vi och andra arter är beroende av försämras i en högre takt än någonsin. Vi undergräver fundamenten för våra ekonomier, vårt uppehälle, tillgång till mat, hälsa och livskvalitet över hela världen, säger organets ordförande Sir Robert Watson i ett pressmeddelande.

Mats Niklasson är forsknings- och naturvårdschef på Nordens ark.

– Det är ingen tvekan om att läget är som det beskrivs i flera rapporter. Vi har vetat i 10, 15 år att det är så illa på riktigt. Vi har gått in i en ny tidsålder där människan formar jorden med sina aktiviteter, det är vad artutrotningen handlar om. Vi har sådan enorm påverkan på djur och växter omkring oss, säger han.

Forskning visar att artutrotningen sker i betydligt högre takt än den naturliga utvecklingen av artbildning och artdöd, säger Niklasson. Det finns ingen tvekan om att vi är inne i en sjätte massutrotning.

– Tidigare massutrotningar har drivits främst av en faktor, klimatförändringar. Det har ofta varit till följd av stora vulkanutbrott. Det är ju delvis samma nu, med klimatförändringar. Men vi har ju exploaterat många livsmiljöer och jagat ihjäl djur nu. I Sverige är det markanvändningen som är det största hotet mot vår mångfald.

Han säger att man måste göra något åt artutrotningen omgående.

– Det är ju förmodligen precis som med klimatförändringarna. Om vi inte på allvar börjar titta på djupet på vad som driver processerna så är det nog kört för ganska många arter.

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen säger att jobbar hårt med att sprida kunskap i frågan.

– Vi håller på att lansera Naturfalken, som är ett "simborgarmärke" i artkunskap. Vi har även våran bikampanj. Bina är en av samhällets största matproducenter och man brukar säga att var tredje tugga av vår mat får vi tack vare bina. Det är ett konkret sätt att visa hur artdöden påverkar oss alla.