Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska kommunens avtal med Folkets hus i Hunnebostrand förhandlas om. Bild: Lasse Edwartz
Nu ska kommunens avtal med Folkets hus i Hunnebostrand förhandlas om. Bild: Lasse Edwartz

Avtal med Folkets hus omförhandlas

De senaste 24 åren har Sotenäs kommun haft ett hyresavtal med Folkets hus i Hunnebostrand. Både föreningen och kommunen har använt byggnaden på olika sätt. Men nu ska avtalet omförhandlas.

Frågan har varit uppe till diskussion på senaste mötet i kommunstyrelsen. Föreningen har tidigare framfört till kommunen att man inte avser att utnyttja det optionsavtal som finns och som ger föreningen rätt att köpa byggnaden för en krona.

Kommunstyrelsen har föreslagit att gällande avtal sägs upp, att det ska tas fram ett hyresavtal avseende ytor som föreningen vill hyra. Och att kommunchefen ska utreda ett framtida samarbete med föreningen.

– Det är naturligt att ett avtal förhandlas om efter så lång tid och det är inte så att verksamheten är hotad på något sätt, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun.

Föreningen vill ha en diskussion när det gäller frågor som har med underhåll av fastigheten att göra, framtida satsningar inom IT-området och städningen av lokalerna.

– Det vi vill helst av allt är ett nytt avtal med kommunen och det finns flera bitar som måste lösas, säger Britt-Marie Knutsson, ordförande i Kulturhuset Hav & Land.

Hon fortsätter:

– I dag är det så att kommunen hyr en hel del ytor i byggnaden. Det handlar bland annat om att de använder den stora salen med jämna mellanrum och att skolan använder en del utrymmen. Detta måste lösas på något sätt.

Folkets hus i Hunnebostrand används på flera olika sätt. Det handlar om kulturella aktiviteter, filmvisning, föreläsningar och skolverksamhet för att ta några exempel.