Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De nya lägenheterna i gamla äldreboendet Bankeberg kommer i att vara till för äldre personer, enligt Ronald Hagbert (M), ordförande i Sotenäsbostäder AB. Bild: Privat
De nya lägenheterna i gamla äldreboendet Bankeberg kommer i att vara till för äldre personer, enligt Ronald Hagbert (M), ordförande i Sotenäsbostäder AB. Bild: Privat

Bankeberg byggs om – planerar 60 nya lägenheter

De närmaste två åren satsar det kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder 110 miljoner på att bygga 60 nya lägenheter. Det handlar bland annat om att bygga om det nedlagda äldreboendet Bankeberg i Hunnebostrand och bygga nya lägenheter i Bovallstrand.

Det är några år sedan Bankeberg i Hunnebostrand slutade användas som äldreboende. Orsaken till stängningen berodde på att fastigheterna bedömdes vara omoderna med små rum och trånga toaletter och inte längre kunde användas som ett modernt boende för äldre.

– Det vi gjorde i stället var att satsa mer resurser på Hunnebohemmet och Kvarnberget i Kungshamn, säger Ronald Hagnert (M), ordförande i Sotenäsbostäder.

Det gamla äldreboendet ligger mitt i Hunnebostrand på höjden ovanför Norra Strandgatan med utsikt över hamnen och havet. Planerna på att bygga om det gamla äldreboendet till bostäder har funnits en längre tid. Byggnaderna har varit tomma i ett antal år i väntan på att det ska tas fram en ny detaljplan som tillåter byggande av bostäder.

Nytt skede

Det som hänt när planen blev klar är att satsningen kommit in i ett nytt skede. Det kommunala bostadsbolaget har lämnat in en ansökan om bygglov för att kunna bygga 36 nya lägenheter i det gamla äldreboendet.

– Det blir inte ett boende för yngre i Bankeberg utan för pensionärer. Det kommer att sättas en lägsta åldersgräns för när man kan flytta in och just nu diskuterar vi detta i styrelsen, säger Ronald Hagbert.

Det har gjorts en enkät för att få svar på vilken typ av bostäder som efterfrågas. Det är utifrån detta som ombyggnaden har planerats. Flertalet av de lägenheter som ska byggas i Bankeberg kommer att få två eller tre rum.

Nu har Sotenäsbostäder lämnat in en ansökan om bygglov i syfte att bygga om det nedlagda äldreboendet Bankeberg i Hunnebostrand till lägenheter. Bild: Privat
Nu har Sotenäsbostäder lämnat in en ansökan om bygglov i syfte att bygga om det nedlagda äldreboendet Bankeberg i Hunnebostrand till lägenheter. Bild: Privat

– De flesta efterfrågar lägenheter i den storleken. Men det kommer också att bli någon enstaka enrumslägenhet och fyrarumslägenhet, säger Tomas Reuterberg, vd på Sotenäsbostäder.

Väntat på detaljplan

Det kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder fick tillgång till fastigheterna som tidigare ägdes av kommunen 2019. Sedan dess har planerna på en ombyggnad diskuterats och utretts.

Den kalkyl som tagits fram visar att den totala kostnaden för att bygga om den gamla äldreboendet ligger på 90 miljoner. I det beloppet ingår även köp av mark och olika typer av projekteringskostnader. Företaget Skeppsviken bygg AB har anlitats för själva ombyggnaden.

Företrädarna för Sotenäsbostäder hoppas på snabb handläggning och ett besked om bygglov innan sommaren.

– Snittiden för att få lägenhet hos oss är cirka 800 dagar och det finns en lång bostadskö, säger Tomas Reuterberg, vd på Sotenäsbostäder.

Han fortsätter:

– Om allt går som planerat finns det möjlighet för oss att inleda rivningsarbeten inne i fastigheten redan innan sommaren och sedan sätta igång med själva ombyggnaden med målet att det ska bli inflyttning i slutet av 2022.

Ska bygga trevåningshus

Det finns ytterligare ett projekt som Sotenäsbostäder står bakom just nu. Det handlar om att bygga ett nytt flerbostadshus på ett område som ligger norr om Jensengårdsvägen i Bovallstrand.

Det som planeras är ett hus med 24 lägenheter som byggs i tre våningar. Enligt Tomas Reuterberg är satsningen i Bovallstrand i storleksordningen 40 miljoner.

Byggprojektet beräknas starta i augusti i år och inflyttning blir det redan i juni nästa år. En ansökan om bygglov har lämnats in också när det gäller den här satsningen.