Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Bild: Gorm, Kallestad
Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Bild: Gorm, Kallestad

Bekräftat: Sotenäs har fått smitta på äldreboende

Coronaviruset sprider sig vidare. Ytterligare ett par äldreboenden har nu bekräftat att smitta kommit in bland de äldre. Denna gången gäller det Sotenäs och Lysekils kommun.

Bohusläningen har sedan tidigare berättat att två äldreboenden i Uddevalla konstaterat ha smitta av covid-19. Även personal inom äldreomsorgen i Tanum har testats positivt.

Nu kan även Sotenäs och Lysekil läggas till listan.

Enligt uppgifter till Bohusläningen, från flera källor, har två personer på äldreboendet i Sotenäs tillsammans med en i personalen bekräftats sjuka i smittan.

LÄS MER: Ansöker om coronatester även i äldrevården

Har ej uppsökt sjukhus

Lisbeth Olsson, chef för omsorgsförvaltningen i Sotenäs, vill inte avslöja hur många det gäller men bekräftar att smitta konstaterats på ett äldreboende i kommunen.

– Det stämmer, vi har bekräftade fall på ett äldreboende.

Gäller smittan personal också?

– Mig veterligen så har enbart de boende provtagits och därmed bekräftats, säger hon.

Kommunen kommer att ta hjälp av smittskyddet för smittspårning men ingen av de nu konstaterat sjuka har än så länge behövt uppsöka sjukvård. De är kvar och vårdas på äldreboendet men separerade från de andra.

– Det vi gör nu är att vi har utsett ett speciellt team som tar hand om de sjuka och avskilt dem från de övriga. Vi ser till att personalen har all särskild utrustning som de behöver och att de har den kunskap som krävs, säger hon.

Hur ser det ut personalmässigt, är det ett ansträngt läge?

– Det som är ansträngt är att det blir oroligt runt omkring. Vi har haft jourberedskap här under helgen för att kunna möta och stötta personalen i deras arbete. Men det är fullständigt utrustade och vi står inte utan någonting, säger hon.

Olsson berättar att äldreboendet var tidigt ute med besöksförbud, vilket infördes den 13 mars, men nu står det alltså klart att äldreboendet trots allt drabbats av smittan.

– Det är svårt när personer kan vara smittbärare utan att uppvisa några symptom men vi gör vårt allra yttersta för att skydda och trygga våra äldre, säger hon.

Fall på äldreboende och hemtjänst

Under lördagen meddelade även Lysekils kommun att två covid-19-fall konstaterats i kommunen.

– Ett fall är inom hemtjänsten och ett på ett äldreboende. Det är endast de här personerna som har provtagits, vi väntar alltså inte på fler provsvar, säger Petra Borell, kommunikationschef för avdelningen för verksamhetsstöd i kommunen.

Både anhöriga och boende har informerats om situationen. Arbete med smittspårning har inletts och enligt Petra Borell följer man myndigheternas rutiner och riktlinjer.

Kan det bli aktuellt att testa personal?

– Det kan jag inte svara på i nuläget, men eftersom det pågår smittspårning vidtas de åtgärder som behövs inom ramen för den, säger Petra Borell.

– Allt är under kontroll, det råder ingen ökad oro hos personalen och vi har tillgång till den skyddsutrustning vi behöver inom våra verksamheter.