Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Omsorgsförvaltningen får stå för halva kostnaden när Sotenäs nyanställer en digitaliseringsutvecklare. Bild: Lasse Edwartz, Janerik Henriksson/TT

Beräknas gå tre miljoner back – får betala ny anställning

Ekonomiskt pressade Sotenäs kommun ska anställa en digitaliseringsutvecklare. Och hälften av kostnaden ska omsorgsförvaltningen stå för. Samma förvaltning som beräknas gå tre miljoner kronor back. Kommunchefen hoppas dock att satsningen i förlängningen kommer spara kommunen pengar.

En digitaliseringsutvecklare ska anställas av Sotenäs kommun, rekommenderar kommunstyrelsens arbetsutskott. Detta samtidigt som kommunen måste göra besparingar om 40 miljoner kronor över samtliga förvaltningar.

– Eftersom behovet finns hos alla fyra förvaltningar, så har alla bidragit gemensamt med medel från sin respektive budget för att vi ska kunna anställa en digitaliseringsutvecklare, säger kommunchefen Maria Vikingsson.

Läs också: Tuffa besparingar när budgeten ska röstas igenom

Pressade förvaltningen betalar 50 procent

Bohusläningen har tidigare skrivit om att omsorgsförvaltningen i sin budget beräknat att man kommer gå tre miljoner back. Detta eftersom förvaltningen inte gör några besparingar på Individ- och familjeomsorgen.

– Det har jag varit tydlig med, vi klarar inte att göra besparingar på IFO. Det blir sådana enorma konsekvenser, då måste vi ta bort socialsekreterare och det kan vi inte göra. Då får vi andra kostnader. Vi kommer att leverera ett underskott redan i februari, sa den dåvarande tillförordnade förvaltningschefen Gunnar Erlandsson då.

Läs också: Nämnden trotsar nedskärningsbeslut – går tre miljoner back

Nu är det samma förvaltning som ska stå för 50 procent av kostnaderna för den nya tjänsten.

– Det är de som har det största behovet och där satsas det också mycket från staten. Omsorgsförvaltningen är vår största sektor och vi tänker att det motsvarar den tiden som utvecklaren kommer att lägga mot den förvaltningen, äger Vikingsson.

"Svårt att gasa och bromsa samtidigt"

Vikingsson säger att anställningen är en satsning som behövs för att möta framtiden.

– Det är svårt att gasa och bromsa samtidigt. Men man får fundera på vad alternativet är.

Vad är alternativet?

– Det är att fortsätta som vi gör. Men om vi kollar på vad Sveriges kommuner och landsting säger så kommer det bli ont om folk framåt. Man måste satsa för att förlänga arbetslivet, se till att fler jobbar heltid och vi kommer behöva jobba med tekniken, säger hon.

I det korta loppet handlar det om en investering, även om vilken storleksordning är oklar, men Vikingsson hoppas att man i förläningen ska kunna spara pengar.

– Det utvecklas många tjänster och staten skickar ut bidrag i omgångar. Men då måste vi ha någon som jobbar med frågorna. Vi hoppas att det ska finnas hemtagningseffekter så småningom, säger hon.