Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Först efter sommaren kommer mark- och miljööverdomstolen att avgöra om ärendet kring Ävja stenbrott ska ges prövningstillstånd eller inte i Svea Hovrätt.  Bild: Lasse Edwartz
Först efter sommaren kommer mark- och miljööverdomstolen att avgöra om ärendet kring Ävja stenbrott ska ges prövningstillstånd eller inte i Svea Hovrätt. Bild: Lasse Edwartz

Beslut kring Ävja stenbrott skjuts upp

Efter ett 50-tal överklaganden kan ärendet gällande Ävja stenbrott komma att gå vidare till mark- och miljööverdomstolen. Men uppskov har begärts fram till den 9 augusti efter att en miljöjurist, finansierad via en insamling, har gett sig in i målet.

Turerna har varit många och långa kring utökad utvinning av bohusgranit i Ävja stenbrott. I april i år godkände mark- och miljödomstolen en ökad utvinning i stenbrottet för Bohusgranit ekonomisk förening, men med en del villkor.

Området för utvinningen av bohusgranit blev mindre än vad som var tänkt från början. Bullerskydd ska även sättas upp och om växtlighet förstörs under arbetet ska den ersättas av företaget.

Beslutet överklagades av ett 50-tal parter och det blir nu upp till mark- och miljööverdomstolen att besluta om ärendet ska prövas i Svea hovrätt eller inte.

LÄS MER: 50-tal överklaganden mot utökning av Ävja stenbrott

Naturskyddsföreningen i Bohuslän är en part, av totalt ett 50-tal, som överklagat. För att stärka sitt försvar har man via Sotenäs Naturskyddsförening och privatpersoner gjort en insamling för att kunna finansiera en miljöjurist som nu agerar ombud för både dem och enskilda parter i målet. För att ombudet ska hinna sätta sig in i ärendet har man begärt uppskov fram tills den 9 augusti.

Beslutet kring om ärendet ska prövas i mark- och miljööverdomstolen eller inte, kommer därför att komma i slutet på augusti eller början på september.

LÄS MER: Utökad utvinning av Bohusgranit i Sotenäs