Att bo i sjöbodarna på Roparebacken i Kungshamn är inte tillåtet och kommunen vill nu sätta stopp för det illegala boendet.
Att bo i sjöbodarna på Roparebacken i Kungshamn är inte tillåtet och kommunen vill nu sätta stopp för det illegala boendet.

Bor du i din sjöbod?

Miljö- och byggkontoret i Sotenäs har nu börjat skicka ut brev och frågeformulär till sjöbodsägare i kommunen. Först ut att redogöra för hur de använder sina sjöbodar är fastighetsägarna på Roparebacken i Kungshamn.

ANNONS
|

Det var när miljö- och byggkontoret förra sommaren inspekterade sjöbodsboendet på ett flertal platser i kommunen som det stod klart att ett stort antal sjöbodar olovligen används för boende i strid med gällande bygglov och detaljplan. Inspektioner gjordes på Roparebacken och Guleskär i Kungshamn, området norr om Hansson & Sigvardssons Plastindustri på Smögen samt Seaport i Hunnebostrand och Varvet i Bovallstrand.

Kommunen beslutade i höstas att brev med frågeformulär skulle skickas ut till samtliga fastighetsägare där de skulle ges möjlighet att redogöra för hur de använder sina sjöbodar. Först ut att få brev är cirka 40 fastigheter på Roparebacken. Av dessa är det cirka 15 privatpersoner som står som ägare till en sjöbod.

ANNONS

–De byggnader som ska vara industrilokaler prioriteras först. Därefter skickas brev till sjöbodsägarna på Guleskär vars bodar ligger på industriområde. Innan vi tillskriver övriga sjöbodsägare ska en utvärdering göras. Av de vi nu skrivit till tros nästan alla använda sina bodar till olovligt boende, säger Mikael Wennergren, arkitekt på miljö- och byggkontoret.

Sjöbodsägarna ska bland annat svara på frågor om hur byggnaden används i varje våningsplan och hur många som dagligen arbetar i verksamheten. Om det finns fast monterad inredning, braskamin, utrymme för tvätt och klädvård, kök, antal duschar, möbelgrupper, sophämtning samt hur posten är ställd till fastigheten.

Senast den 3 mars i år ska svar ha inkommit till miljö- och byggnämnden. Om det visar sig att användningen är en annan än den som beviljats enligt bygglov kommer miljö och byggnämnden ta ställning till hur rättelse ska kunna ske.

ANNONS