Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bovallstrands skolan var en av de skolor som sökte personal till fritidsverksamheten. Bild: Sara Kirudd

Brist på behörig personal – sätter hopp till ny utbildning

Fritidsverksamheten i Sotenäs behöver rekrytera men bara en behörig fritidspedagog har kunnat anställas. Bristen på behöriga pedagoger är stor. Flera kommuner i området tror att en ny form av utbildning kan vara en lösning. Samtidigt hoppas de att den nya lagen ska höja statusen på yrket.

Inför hösten har Sotenäs kommun annonserat om flera tjänster inom fritidsverksamheten. Bara en behörig person kunde anställas. Resterande sökande saknade behörighet och två personer anställdes utan behörighet.

– Vi behöver tänka nytt och vara kreativa för att få rätt person på rätt plats, säger Rickard Andersson, rektor på Bovallstrands skola och Hunnebostrands skola.

Sotenäs kommun har behörig personal på ansvarspositionerna, vilket lagen kräver, men där bakom är det svårare. Trots det är Rickard Andersson nöjd med sin personal och är inte orolig för verksamhetens kvalité.

– Det vore annorlunda om vi inte fick tag på behörig personal överhuvudtaget. Skulle någon saknas får vi kolla över verksamheten i hela kommunen om det går att omplacera personal, säger han.

Även i Munkedal och Lysekil är det svårt att rekrytera behöriga fritidspedagoger.

– Det är en jättestor utmaning att hitta behörig personal, de finns inte, säger Liselott Sörensen Ringi, förvaltningschef för utbildning och barnomsorg på Munkedals kommun.

Hoppas på ny utbildning

Till hösten startar en ny utbildning på Högskolan väst, ett grundlärarprogram som är arbetsintegrerande. Det innebär att studenterna kommer studera halva tiden och samtidigt jobba deltid som lärare. Programmet kommer att ha inriktning på årskurs 4-6.

Nu hoppas både Rickard Andersson i Sotenäs och Liselott Sörensen Ringi i Munkedal på en inriktning på fritidspedagogik.

– Det hade varit ett jättebra komplement, säger hon.

Två högskolor har tidigare testat utbildningen men fått lägga ner då kommunerna dragit sig ur. Enligt Lena Sjöberg, prefekt på högskolan Väst, är kostnaderna en stor anledning. Studenterna blir anställda av kommunerna under studietiden och får en lön på 18 000 kronor.

– Det är en dyr utbildning, både för dem och för oss. Nu provar vi här och ser hur det går. Vi har en kontinuerlig kontakt med kommunerna om hur vi ska kunna utbilda fler, säger hon.

Även Lysekils kommun är med och för diskussioner med högskolan. Där har drygt hälften av alla fritidspedagoger rätt behörighet. Fritidshemmen har varit i fokus länge och verksamheten utgår från att det ska vara behörig personal.

– För tillfället behöver vi ingen beredskap för om någon med behörighet skulle sluta, men det är svårt att hitta dessa personer, säger Lena Garberg, kvalitets- och utvecklingschef på utbildningsförvaltningen i Lysekil.

Krav på legitimation

Tidigare har det inte funnits något krav på legitimation för de som undervisar i fritidsverksamheten. Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft som säger att alla personer som undervisar eller har ansvar för undervisningen måste ha en lärarlegitimation. Trots att det idag är svårt att rekrytera behöriga fritidspedagoger välkomnas den nya lagen.

– Den lyfter blicken mot fritidsverksamheten och vikten av att den ska vara bra, säger Rickard Andersson, rektor i Sotenäs.

Även Liselott Sörensen Ringi är positiv till den nya lagen.

– Jag hoppas den ger personalen en annan status, säger hon.