En majoritet av politikerna i byggnadsnämnden anser inte att Britt Wall (S) är jävig. Men den uppfattningen delas inte av Robert Yngve (KD), ordförande i byggnadsnämnden.
En majoritet av politikerna i byggnadsnämnden anser inte att Britt Wall (S) är jävig. Men den uppfattningen delas inte av Robert Yngve (KD), ordförande i byggnadsnämnden. Bild: Privat

Britt Wall inte jävig anser majoritet i byggnadsnämnd

Den socialdemokratiske politikern Britt Wall är inte jävig. Det har en majoritet av politikerna i byggnadsnämnden kommit fram till. Bakgrunden till anklagelserna om jäv är att Wall agerat för att stoppa en exploatering av Kleven i Sotenäs kommun.

ANNONS
|

– Jag hoppas att beslutet överklagas så att en jurist kan titta på det här ärendet, säger Robert Yngve (KD), ordförande i byggnadsnämnden.

Orsaken till anklagelserna om jäv är att Britt Wall har opinionsbildat på Facebook mot den planerade satsningen på Kleven. Detta lyftes fram på byggnadsnämndens sammanträde i september i samband med att politikerna skulle ta del av samrådshandlingarna gällande nya bostäder på Kleven. Det var Claes Mattsson (M) som lyfte frågan om jäv.

Det som hände var att Britt Wall fick lämna mötet och att ärendet när det gäller nya bostäder lyftes ut ur ärendelistan.

Nu har frågan om jäv åter varit uppe i byggnadsnämnden. Robert Yngve (KD) och Klas Mattsson (M) anser att Britt Wall var jävig.

ANNONS

– Det är svårt för en person som är så hårt engagerad mot en satsning att komma till ett möte i en nämnd och agera opartiskt. Därför anser jag att hon är jävig, säger Robert Yngve.

Gunilla Ohlin (L) Carl-Johan Starck (-), Jan Petersson (V), Vivianne Gustafsson (S) och Sebastian Andersson (SD) ansåg inte att Wall var jävig.

Det innebar att Britt Wall kunde delta när det var dags för byggnadsnämnden att ta beslut i själva sakfrågan. Det beslut som togs var att planprocessen kan fortsätta när det tagits fram en redovisning för hur trafiksituationen på Smögen ska lösas.

– Det här är ett försök att försöka tysta mig som politiker. Det känns verkligen skönt att de flesta politiker i nämnden ansåg att jag inte var jävig. Visst ska ett politiskt parti och enskilda politiker ha åsikter om en planprocess och kunna framföra vad man tycker. Det här är en seger för demokratin, säger Britt Wall (S), som varit aktiv som kommunpolitiker i cirka 30 år.

ANNONS