Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Digital satsning på laxodling

Mer än bara vatten behövs när Europas största laxodling ska konstrueras. Även digital teknik är en väsentlig del och nu har teknikjätten Siemens anmält sig intresserade att samarbeta.

Siemens ska bistå med digital teknik till den planerade fiskodlingen i Sotenäs, något som P4 Väst var först med att berätta.

En avsiktsförklaring har undertecknats mellan Quality salmon som driver själva fiskodlingen och teknikföretaget Siemens, om att det senare ska leverera den digitala teknik som är nödvändig för fiskodlingens drift i framtiden.

– Vi har satt som mål att vi ska ha den teknik som inte finns i dag. Siemens ska bygga en tvilling där vi kan gå in och titta vad som händer. Om jag ändrar temperaturen i bassängen med två grader, vad händer då i slakteriet, säger Robert Qvist, projektdirektör på Quality salmon.

Laxodlingen över 140 hektar är fortfarande bara på planeringsstadiet. Om bygget blir verklighet hoppas Quality salmon att det ska stå färdig 2026, i en industripark som totalt sett värderas till 17-20 miljarder norska kronor.

– Siemens del blir cirka tio procent av detta, säger Robert Qvist som är förtegen om detaljer i avsiktsförklaringen mellan företagen.

LÄS MER: En utmaning hitta investerare till laxodling för flera miljarder

Dock handlar det om alla digitala styrsystem i anläggningen.

– Första anläggningen i Sverige där alla delar pratar med varandra, förklarar projektdirektören.

Quality salmon vill bli världsledande på fiskodling med hjälp av bland andra Siemens, som får jobba med en anläggning som ska vara helt slutet och ge noll utsläpp. Den tyska techjätten vill använda tekniken från Sotenäs till andra landbaserade fiskodlingar, som det finns ett 20-tal av i världen.

– Ja, de vill kunna gå från noll till världsledande. De sensorer som de utvecklar kommer att sitta i varenda vattenverk i framtiden, säger Robert Qvist.

LÄS MER: Avtal undertecknat om laxodling i Sotenäs