Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Efter husbilsbranden: Så undviker du katastrofen

I helgen stod en husbil i lågor i Bovallstrand. Räddningstjänsten var snabbt på plats men bilen gick inte att rädda: "Det går oerhört snabbt, kommer larmet för sent, går det i regel åt helvete".

Det var många oroliga som hörde av sig till räddningstjänsten under söndagen då en husbil stod i lågor i Bovallstrand. Trots att Räddningstjänsten var snabbt på plats gick husbilen inte att rädda.

– När vi kom fram var husbilen övertänd och det var en oerhörd rökutveckling som spridit sig till flera bilar på gatan. Inte heller dem gick att rädda, säger Tony Åsberg, räddningschef på Räddningstjänsten Sotenäs.

Efter cirka tjugo minuter var branden släckt men enligt Tony Åsberg var det ren tur att inte branden hann sprida sig.

– Hade det blåst åt andra hållet, är jag helt övertygad om att branden spridit sig till fastigheterna på gatan. Vid en så pass kraftig rökutveckling, går det oerhört snabbt. Just därför, är det är så viktigt att hålla avstånd till närliggande bilar och hus, säger Tony Åsberg.

LÄS MER: Husbil brann ner i Bovallstrand

Avgörande meter

Orsaken till branden är fortfarande okänd, men för att minska risken för spridning, råder MSB campare att hålla ett avstånd med minst fyra meter mellan campingenheterna. Anders Lundberg, brandingenjör på MSB, menar att det är viktigt man följer rådet.

– I det som vi kallar campingenhet, räknas även eventuella förtält in. Man bör alltid, oavsett om man är vänner eller familj, stå med fyra meters avstånd mellan enheterna.

Men under helgens brand i Bovallstrand var det rekommenderade avståndet inte tillräckligt. Flera bilar blev förstörda, trots att de stod uppemot åtta meter bort.

– Bilarna som stod på gatan var placerade kanske sju, åtta meter från husbilen som brann men trots avståndet, förstördes de helt, säger Tony Åsberg.

Enligt Anders Lundberg är det allmänna rådet enbart riktade mot anordnade campingplatser men säger att det givetvis är viktigt att ha uppsyn även på andra platser.

– Det är aldrig bra att stå för nära, husbilar och husvagnar är trånga utrymmen vilket gör att brandförloppet ofta går väldigt snabbt. Många har vadderade möbler både inomhus och i förtältet, dessa kan snabbt kan fatta eld.

Större risk för explosion

Utöver att hålla avstånd, poängterar Anders Lundberg vikten av att ha fungerande brandvarnare i fordonet.

– Det är viktigt att tänka på att det bör finnas en fungerande brandvarnare så att de som sover vaknar om någonting skulle fatta eld.

Tony Åsberg, räddningschef, intygar att brandvarnaren kan vara avgörande.

– Det gör stor skillnad om branden upptäcks i tid. I de fall larmet når oss för sent, går det i regel åt helvete, säger Åsberg.

Husbilen som stått i lågor i Bovallstrand i helgen ska ha innehållit två stycken gasoltuber som lyckligtvis inte har exploderat. Någonting som man genom regelbundna kontroller och rätt hantering förhoppningsvis kan undvika.

– Det är jätteviktigt att gasoltuberna står upprätt och är fastspända enligt anvisning. I de fall gasoltuber förvaras på fel sätt är risken betydligt större att smäller, säger Tony Åsberg.

MSB:s checklista inför campingsemestern:

Utför en regelbunden kontroll av gasoltuber och dessa upprätt samt fastspända, enligt anvisning.

Ha en fungerande brandvarnare i husbil/husvagn.

Ha en brandfilt i husbil/husvagn.

Håll rekommenderat avstånd på campingplatser - fyra meter mellan campingenheter, inklusive eventuella förtält.