Bruket. I sommar ska man i en utställning visa brukshistorien i Ödeborg. Men först vill kommunen ta del av invånarnas egna bilder. (Arkivbild)
Bruket. I sommar ska man i en utställning visa brukshistorien i Ödeborg. Men först vill kommunen ta del av invånarnas egna bilder. (Arkivbild)

Efterlyser fler bilder på bruket i Ödeborg

Nu efterlyser kommunen invånarnas egna bilder till en utställning i sommar.

ANNONS
|

Att ha en stor sommarutställning i Centrumhuset är numera tradition i Färgelanda. I år ska den berätta om brukshistorien i Ödeborg, både från då och nu. Men för att få en variation i bilderna vill kultursekreteraren Lars Andersson Schaar att kommunens invånare skickar in sina egna bilder av bruket.

– Vi tror att det finns mer personliga bilder där ute, säger han.

Förutom bilder kan det vara filmer eller andra dokument.

Förra året ställde man ut verk av Hanna Ferlin, som under många år var verksam som fotograf i Färgelanda. Därför ville man fortsätta på det historiska spåret.

– Lokalhistoriska utställningar passar alla. Det lockar turisterna på sommaren också, säger Lars Andersson Schaar.

ANNONS

– Hela Ödeborg är byggt kring bruket.

På utställningen ska man även bygga upp en miljö med spikmaskiner och Gunnebostängsel. Från början var bruket en spikfabrik och tegelbruk, innan Gunnebo började tillverka stängsel där. I framtiden vill Lars Andersson Schaar se fler utställningar med industrikoppling, så som om IAC.

Utställningen kommer att pågå från 21 juni till 12 september. Det innebär att skolklasser hinner besöka Centrumhuset innan den tas ner. Sen kommer man att banta ner utställningen och ta med till kommunens äldreboenden, på samma sätt som man gjorde med Hanna Ferlins bilder förra året.

– Vad passar bättre än lokalhistorisk utställning på ett äldreboende, säger Lars Andersson Schaar.

Den som vill bidra med Ödeborgsbilder kan kontakta Lars Andersson Schaar på Kultur och fritid.

ANNONS