En dag som tigerskötare

Nina Kavian fick vara tigerskötare för en dag. I jobbet ingår att mata tigrarna med en av favoriträtterna – hästkött.

ANNONS
|

Förra året skickade 13-åriga Nina Kavian från Väggeryd i Småland in sin idé på hur man kan rädda den utrotningshotade tigern. Hon föreslog att ändra attityden till det eftertraktade djuret samt arbeta på plats där tigern bor – och vann första priset i Världsnaturfondens tigertävling.

– För mig är det en del av ett långvarit engagemang. Jag är intresserad av djur och miljö, särskilt utrotningshotade, säger hon.

Priset: Att mata tigrarna på Nordens Ark. På lördagen får Nina Kavian först skära upp hästkött i lagom bitar.

– Det känns häftigt att skära mat till världens mäktigaste djur, säger Nina Kavian.

ANNONS

– Hästkött är deras favoritmat eftersom det är mest likt den naturliga födan.

För henne är det en dröm sen länge eftersom hon har tigern som sitt favoritdjur. Hon är aktiv i Världsnaturfondens ungdomscommunity Panda Planet och drömmer om att få jobba med djur och natur.

Nina Kavian började intressera sig redan för utrotningshotade djur för några år sedan. Hon tycker att det är något särskilt med tigern.

– Det var så fruktansvärt att de var utrotningshotade och hemskt att de skulle försvinna från jordens yta, säger hon och berättar att antalet tigrar för första gången ökar i Indien.

Nordens Arks Tom Svensson berättar att det finns fler tigrar i privat ägo än det finns vilda i hela världen.

– Jag har försökt att diskutera med organisationer där borta, men det är ingen idé. Det är förbjudet överallt annars men inte där, säger han.

Ute vid tigrarna är Tom Svensson och djurskötaren John Uno noga med säkerhet i närheten av tigrarna.

– Det är som att hantera ett vapen, det måste bli rätt varje gång, säger John Uno.

Ingen får någonsin gå in till tigrarna, den som gör det sätter livet som insats. Med hjälp av en pincett får Nina Kavian mata de tre tigarna, två hanar och en hona, genom gallret.

ANNONS

– Jag kan inte beskriva med ord hur det känns. Jag är så nära en tiger, säger Nina Kavian.

När tigrarna väl är inlåsta i burarna, kontrollräknade flera gånger, får Nina Kavian äntligen gå in i stora hägnet. Tillsammans med John Uno hänger hon upp kött på ett träd. Sen får hon på håll beskåda hur en av hanarna kastade sig över maten hon gav dem.

ANNONS