Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

En vandring genom historien

Tidsresan är en illustrerad vandringsslinga vid Nordens Ark som har skapats i samarbete med Högskolan Väst. Under fredagen fick tre klasser i årskurs 4 från Lysekil premiärvandra sträckan.

På fredagen fick cirka 60 elever som går i årskurs fyra på Mariedalsskolan i Lysekil premiärvandra Tidsresan vid Nordens Ark. Det är en cirka två kilometers lång promenadslinga med utsatta skyltar som illustrerar det Bohuslänska landskapet genom tiderna.

– Vi ville skapa en tidskikare där man kan få se hur det såg ut här bakåt i tiden. En tanke är också att få lyfta fram att människan har varit en positiv kraft för arter som lever i öppen mark, så som fjärilar, humlor och gräshoppor, säger Anna Jakobsson från Högskolan Väst.

Samarbete mellan Nordens Ark och Högskolan Väst

Vandringsleden har uppstått genom ett samarbete mellan högskolan och Nordens Ark. Då slingan ligger utanför parkområdet är den dessutom gratis och tillgänglig för alla som vill ta en promenad med ett syfte.

Barnen var uppdelade i flertalet grupper som var tilldelade varsin guide. Bohusläningen hängde på grupp ett som leddes av Mia Svedäng, som har tagit fram texterna till skyltarna tillsammans med Anna Jakobsson.

Solen lyste starkt denna brittsommarfredag och det är svårt att tro att väderförhållandena kunde ha varit bättre halvvägs in i oktober. Gruppen av 13 elever påbörjade sin promenad vid Nordens Arks parkering ner mot Åby fjorden. Sammanlagt är det åtta stopp med målade illustrationer och tillhörande informationstext längs med den utsatta vägen som är utmärkt med uppsatta plastband.

40 meter högre hav för 6 000 år sedan

Bilderna är illustrerade av konstnärerna Annika Rockström och Maj Persson och varje målning ger en inblick om hur det såg ut på exakt samma plats i en tidigare tidsålder. Det första verket föreställer Åby fjorden för 6 000 år sedan, då havsnivån var cirka 40 meter högre än i dag.

Mia Svedäng förklarade att det på den tiden låg stora skogar här, som sedan brändes ner när människor med kunskapen om odling tog sig till Sverige. I dag är det återigen skog efter att behovet av stora åkrar allt mer försvunnit sedan jordbruken blivit effektivare

"Väldigt kul att få vara först i världen att gå runt"

Ungefär halvvägs var det fruktstund för att sedan avsluta de sista stoppen. Vid den sista skylten är bilden bara konturer och det står framtiden med ett frågetecken. Här fick barnen filosofera över hur naturen kommer utvecklas.

En kille räckte snabbt upp handen och delade med sin teori om att det kommer vara höghus och vägar överallt. En annan kille tror att det blir regnskog och en tjej pratade om robotar.

När vi väl var färdiga var det en nöjd grupp som fick packa upp sina matsäckar.

– Det var jättebra och jättekul. Väldigt kul att få vara först i världen att gå runt, säger nioåriga Leia Nyblom.

Vad

: Gratis vandringsled med illustrationer över Bohusläns naturlandskap genom tiderna. Promenaden har skapats i ett samarbete mellan Nordens Ark och Högskolan Väst.

Var

: Utanför Nordens Ark. Information finns vid parkeringen.