Färjestopp när vajern gick av

Tidigt i går morse gick vajern av som drar färjan mellan fastlandet och Bohus-Malmön. Först efter lunch kom färjetrafiken igång igen.

ANNONS
|

Vid åttatiden på söndagsmorgonen stoppades färjan till Bohus-Malmön sedan vajern gått av. Enligt Lennart Karlsson, ansvarig på färjan, beror vajerbrottet på det rådande isläget.

- Vi byter vajrarna med jämna mellanrum men eftersom isen är så tjock nu så slits de fortare. Vi har haft tur att den inte gått av tidigare.

Isen i rännan är nu mellan 30 och 40 centimeter tjock och personalen kör färjan nonstop på dagarna för att inte isen ska hinna lägga sig.

- Nattetid ska vi köra efter anrop men som det är nu måste vi köra minst en gång i timmen annars fryser det direkt. Det är som att köra i skrotsten, säger Lennart Karlsson.

ANNONS

Eftersom färjan plogar isen framför sig är det störst problem när den ska angöra land.

- Det har varit år när vi har haft traktorhjälp för att rensa rent isblocken innan vi har kunnat lägga till med färjan. Ännu så länge klarar vi oss utan bistånd men fortsätter det kalla vädret vet jag inte hur länge vi kan hålla trafiken igång.

Jan Ingemarsson, bosatt på Strandgatan Bohus-Malmön, oroades över att färjan stod stilla.

- Om inte färjetrafiken fungerar så kan varken ambulans, mattransporter eller plogbilar ta sig till ön. Vägarna på ön är oframkomliga sedan i lördags och på vissa ställen är drivorna närmare en och en halv meter höga. Har bott här till och från i 55 år och aldrig varit med om något liknande

ANNONS