Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

It-polis. Anders Ahlqvist arbetar med it-brott på polisens nationella operativa avdelning. "Företagens it-avdelningar är väldigt obenägna att berätta om sina misslyckanden", säger han.

Få anmäler it-brott

Databrottsligheten är internationell, genererar mycket stora belopp och en svår nöt för polisen att knäcka. Hur omfattande det är går inte att säga, då mörkertalet är stort.

Datakapningar i syfte att pressa företag eller privatpersoner är inget okänt fenomen för polisen. Det är ett tillvägagångssätt som finns i hela världen och hur många som drabbas av det går inte att säga.

– Vi känner till en del företag och privatpersoner som har råkat ut för det, men hur stort och vanligt det är kan vi inte svara på. Det är det ingen som vet. Anmälningsfrekvensen är tyvärr låg, säger Anders Ahlqvist, som arbetar med it-brott på Nationella operativa avdelningen på Polisen.

– Dels beror det på att företagens it-avdelningar är väldigt obenägna att berätta om sina misslyckanden. Det är ingen merit på cv:t att ha råkat ut för dataintrång. Och en del tycker att det är lättare att betala pengar för att låsa upp i stället för att gå till polisen. För även om vi tar boven så får de inte tillbaka sina filer, och det är det primära för deras del.

Dataintrången sker genom att skadlig kod skjuts in i en dator eller nätverk, ofta genom e-post, och sen krypterar den alla filer som den kommer åt.

– Sen följer uppföljningen: att man vill ha betalt, oftast i bitcoin, för att låsa upp.

Bitcoin är en digital valuta som enligt Anders Ahlqvist är väsentligt svårare för polisen att spåra än vanlig valuta och som är vanligt förekommande i brottsliga sammanhang. Det var precis det som hände Göstas fisk i Sotenäs. Till skillnad från många andra polisanmälde de intrånget, vilket har betydelse även om det inte är så vanligt att se fällande domar för brotten i Sverige.

– Problemet är om man tittar på uppklarade brott är det lågt i Sverige. De här personerna går kanske inte att nagla fast vid ett brott i Bohuslän, men vi bidrar med information som gör att de kanske kan lagföras i ett annat land, förklarar Anders Ahlqvist.

Databrottsligheten är internationell och förövarna kan finnas i hela världen där lagar ser olika ut och svensk polis inte kan verka. Samarbete sker dock internationellt, bland annat inom Europol som har en särskild avdelning för it-brottslighet. Enligt Europol kostar internetbrottsligheten EU:s medlemsstater 265 miljarder Euro årligen. Det omfattar allt från kortbedrägerier till dataintrång och barnpornografi.

– Enligt Europol har it-brott gått förbi narkotika när det gäller omsättning. Det kan vi också se här i Sverige. Många som tidigare har dömts för exempelvis värdetransportrån och narkotikabrott har gått över till it-bedrägerier. Det är för att de kan sitta hemma i lugn och ro med minimala risker.

LÄS MER: