Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu har planerna på att starta en större laxodling i Kungshamn stött på patull.
Nu har planerna på att starta en större laxodling i Kungshamn stött på patull.

Får inte driva laxodling i Kungshamn

Företaget Smögenlax Aquaculture AB får inte tillstånd att driva en landbaserad laxodling med en ny form av teknik i Kungshamn. Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har nämligen tagit beslut om att avslå företagets ansökan om att få starta en odling.

I domskälen konstateras att det finns risk för att utsläpp från odlingarna kan påverka botten negativt. Därför avslås ansökan. Den planerade anläggningen ska ligga väster om väg 174 i Kungshamn. Men nu är det oklart om satsningen kan genomföras. Det mesta pekar på att domen överklagas.

Sedan ett par år bedrivs en försöksodling på Fisketången i Kungshamn. Vattentemperatur och andra världen övervakas noga vatten­temperatur och andra värden där laxarna simmar och får växa till sig. Det är företaget Smögenlax som är en del av Renahav som står för den här satsningen.

Satsningen innebär att det ska byggas en ny odling i närheten av den reningsanläggning nära Orkla som håller på att byggas. Målet är att kunna odla cirka 4 000 ton lax varje år. Investeringen är på cirka 300 miljoner och kan komma att ge ett 50-tal nya arbetstillfällen. Men nu är det alltså oklart om satsningen kan genomföras.