Bankeberg
Bankeberg

Föreslår stängning av Bankeberg

Ola Strand (KD) och Olof Börjesson (C) har lagt ett förslag om att kommunen ska avveckla serviceboendet Bankeberg. De menar att den åtgärden skulle innebära en besparning på sex miljoner kronor.

ANNONS
|

Det var vid omsorgs- och socialutskottsmötet den 16 april som förslaget kom upp när de diskuterade budgeten för 2015. Förslaget lades fram direkt över bordet från Olof Börjesson och kristdemokraten Ola Strand. Resterande KD-politiker står dock inte bakom förslaget. Börjesson och Strand tycker att Bankeberg ska avvecklas i väntan på utvecklingen av äldrecentrum i norra kommundelen. Det förslaget lägger nu utskottet till kommunstyrelsen att ta ställning till.

– Omsorgsförvaltningen måste spara 5,5 miljoner kronor. Vi står inte bakom att man tar bort andra bra verksamheter och försämrar kvalitén, därför föreslog vi att den sista avdelningen på Bankeberg ska stängas, säger Olof Börjesson.

ANNONS

– De har full personalstyrka och mycket fasta kostnader, vad vi har fått höra skulle det kunna bli en besparing på sex miljoner kronor, fortsätter Olof Börjesson.

Han vill nu att kommunens politiker återigen ska titta på äldreomsorgsplanen.

– Vi måste spara resurser nu, de fem som bor kvar skulle kunna få platser från andra boenden, menar Olof Börjesson.

I den äldreomsorgsplan som togs för några år sedan står det att Bankeberg ska vara det äldreboendet som finns i den norra delen. Boendet är i behov av renovering och enligt Börjesson har ingen prislapp satts på hur mycket det kommer att kosta och vilka ekonomiska konsekvenser som det kan leda till, vilket också är en anledning till det lagda förslaget. Under en längre tid har inte några nya boende tagits emot. Just nu bor fem personer där.

Hälften av de beslutande valde att inte delta i det beslutet som nu fattats. Ordförande Kristina Frigert (M) var en av de som inte deltog.

– Kommunalrådet har gett ett löfte till de fem personer som bor kvar på Bankeberg och deras anhöriga att de ska få bo kvar, därför känner jag att jag inte kan gå emot det löftet, säger hon.

– Tills vidare gäller de löften och det vi har sagt tills att äldreplanen revideras. Det här förslaget togs upp på sittande möte, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd.

ANNONS

Socialdemokraternas Birgitta Granström och Mats Nilsson valde inte heller att delta. Oppositionsråd Britt Wall (S) förklarar varför.

– Vi har antagit en äldreomsorgsplan och vi ska respektera den tills att den blir reviderad. Socialdemokraterna står bakom planen och därför valde vi att inte ha någon annan åsikt än den som står i planen som vi stått bakom i fullmäktige.

Lena Linke från Miljöpartiet stöder inte förslaget.

ANNONS