Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sotenäsbostäder AB:s vd Mattias Jakobsson säger att runnit lite vatten under broarna sedan senaste avtalet 2016. Främst gäller det ökade fastighetsavgifter och höjda taxor för avfall samt vatten.

Förhandlar om kommande hyreshöjningar

Kommunala Sotenäsbostäder vill höja hyran med närmare fyra procent. Under måndagen påbörjades en förhandling med Hyresgästföreningen, som inte är helt nöjda med förslaget.

Året börjar närma sig sitt slut, vilket innebär att 2019 års bostadshyror ska sättas. Kommunägda Sotenäsbostäder vill öka kostnaden med 3,83 procent för sina hyresgäster till det nya året.

En sådan höjning skulle innebära en extra kostnad på 180 kronor i månaden för en lägenhet med 4 695 kronors månadshyra. Under måndagen påbörjades en hyresförhandling mellan det kommunala bolaget och Hyresgästföreningen.

– Jag vill helst inte kommentera något under förhandlingarna men vi har ett bra förhandlingsklimat, säger Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästförening.

Då kom ni inte överens under måndagens möte?

– Nej, inte än. Vi kommer försöka hitta en lösning som är bra för både bolaget och hyresgästerna.

"När vi jämför 2017 och 2019 skiljer det sig rejält"

Sotenäsbostäder AB:s vd Mattias Jakobsson säger att det finns tre huvudanledningar till den förslagna höjningen.

– Vi har precis avslutat ett tvåårigt avtal angående hyrorna. När vi jämför 2017 och 2019 skiljer det sig rejält. Hälften av våra bostäder är klassade som småhus och där är det främst fastighetsavgiften som har höjts. Sen har det blivit höjda taxor på både avfall och vatten.

Förhandlingarna mellan parterna kommer att återupptas om ett par veckor.