Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Förrymd kameleont hittades i garage i Kungshamn

En kameleont är ingen som vanligtvis tar semester i Bohuslän. Men så var fallet när en slöjkameleont hittades i ett garage i Kungshamn i helgen.

Nordens Arks vd Mats Höggren bor själv i Kungshamn. Han berättar att hans kollega kom hem till honom för att rapportera om ett udda fynd i helgen.

– I en villa i området var det en dam som hade stött på en konstig ödla som satt på hennes vattenslang. Det visade sig vara en förrymd kameleont, säger han till Bohusläningen.

– Det var intressant och ovanligt. Väldigt exotiskt.

Kameleonten togs om hand och Mats Höggren tog med sig rymlingen till jobbet på måndag morgon.

– Det är ingen art som vi normalt har här på Nordens Ark. Men vi efterlyste ägarna på Facebook och den delades mycket och gav snabbt utdelning, så ägarna hörde av sig, jätteglada och tacksamma. Det var en bra knorr på den historien, säger han.

Yoshi, som kameleonten heter, är några månader gammal och bor hos familjen Hjalmarsson sedan i våras. Han rymde för tre veckor sedan, genom ett fönster som stod på glänt.

– Vi trodde inte att han hade klarat sig. Det är en riktig solskenshistoria, säger ägaren Åsa Hjalmarsson.

Kameleonten Yoshi hade varit på rymmen i tre veckor när han dök upp i ett garage i Kungshamn.
Kameleonten Yoshi hade varit på rymmen i tre veckor när han dök upp i ett garage i Kungshamn.

Klarat sig undan bilar, katter och fåglar

Yoshi var vid god vigör när han hittades, om än lite hungrig. Mats Höggren säger att han ”smackade i sig tio syrsor”. Hur han har klarat sig så fint är svårt att säga, för han är långt utanför sin naturliga miljö.

– Det är extra intressant, för den här arten av kameleonter lever naturligt i torra, varma områden nere på södra arabiska halvön, i Jemen och i angränsande delar av Saudiarabien.

Yoshi hade tagit sig två kvarter bort från hemmet och har klarat sig undan faror som bilar, katter och fåglar.

– Den har inte bara överlevt, utan uppenbarligen mått hyfsat bra i den här ganska kalla och regniga julimånaden som vi har haft.

”Hade aldrig överlevt på sikt”

Mats Höggren berättar att reptiler är växelvarma och hushåller med sina resurser. De får också omgivningstemperatur, något som kan vara både en fördel och en nackdel i det växlande julivädret.

– Han kanske har suttit i något buskage och solexponerat sig när vädret så medgivit. Men han måste ha varit ganska kall periodvis också och han hade aldrig överlevt på sikt, det var bra att han blev omhändertagen, säger Mats Höggren.

Det tillhör inte vanligheterna att en kameleont, eller något annat exotiskt djur, kommer in på Nordens Ark, som normalt sett tar hand om rödlistade djur i Norden. Men en kameleont, säger Mats Höggren, är inga problem.

– Han är så enkel, det var bara att pyssla om.

Familjen Hjalmarsson hämtar hem Yoshi om några dagar. Tills dess bor han, med helpensionat och fri tillgång till syrsor, på Nordens Ark. Från luff till lyxhotell och hem igen.

LÄS MER: Jättehummer fiskades upp utanför Hovenäset