Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förskolan som ständigt utsätts för skadegörelse

Uppbrutna leksaksförråd. Utemöbler nedklottrade med hakkors. Och nu senast: Barnens staffli förstört. Personalen på Solhagens förskola är vana vid att möta skadegörelse när de kommer till jobbet efter helgen.

När personalen kom till Solhagens förskola i Kungshamn möttes man av en bekant syn. Ännu en gång var skolan utsatt för skadegörelse. Den här gången var ett av barnens staffli förstört.

– Det är jättetråkigt. Personalen får fokusera på att städa och plocka undan, i stället för att ta hand om barnen, säger Annelie Karlsson, lärare på förskolan.

Solhagens förskola är bara ett och ett halvt år gammal. Ändå har det blivit rutin att personalen får inspektera lokalen och uteplatsen efter sabotage. I regel är det uteplatsen på baksidan, utan insikt från vägen, som utsätts. Den här helgen hittades, förutom det förstörda staffliet, snus, cigarettfimpar och spya.

– Jag var ute tidigare i dag och hällde vatten över en spya som några av barnen hittade, säger Annelie Karlsson och fortsätter:

– I dag hittade vi fimpar som låg gömda under snön. Det kan ju vara livsfarligt för små barn.

"Hakkors klottrade på utemöblerna"

Även den gamla förskolan som låg på samma plats utsattes för skadegörelse och nedskräpning. Att det är en nybyggd förskola gör det hela än värre, menar förskolechefen Karina Rödström.

– Det har blivit värre efter jul, det har varit hakkors klottrade på utemöblerna, fimpar, glassplitter och burkar. Jag vill att man ska vara rädd om en ny fin förskola, säger hon.

Rödström vet inte vad som behövs, men hon är tydlig med att skadegörelsen måste få ett slut.

– Vi måste få bukt med det, det behövs någon form av åtgärder. Jag vet inte hur reglerna är kring kameror som det varit tal om, eller om det är bättre att ha något vaktbolag, säger hon och lägger till:

– Jag vill att något ska hända.

Ska se över möjligheter till åtgärder

– Vi har fått nog, säger utbildningsförvaltningschefen Ulf Blomquist. .

Ulf Blomquist är chef för utbildningsförvaltningen. Han delar Rödströms känsla.

– Vi vill inte att detta ska fortgå. Jag har varit här sedan juni och jag tycker att det räcker med en enda gång. Det är barn vi har i verksamheten, det är inte okej, säger han.

Ett arbete pågår med att ta fram åtgärder för att få ett stopp på vandaliseringen, enligt Blomquist.

– Nu ska vi se över vad vi har för möjligheter att sätta upp kameror eller andra rörelsedetektorer med ljus. Jag kan inte svara på vad det blir just nu.

När kan en lösning vara på plats?

– Det vet jag inte. Är det så att man ska ansöka om någon form av övervakning tar det säkert tid, men så fort som möjligt.