Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Smögens skola blir slutdestinationen för några av barnen. Roland Mattsson (M) hänvisar upprörda föräldrar till informationsmöten som hålls i veckan. Bild: Sara Kirudd, Hans Larsson
Smögens skola blir slutdestinationen för några av barnen. Roland Mattsson (M) hänvisar upprörda föräldrar till informationsmöten som hålls i veckan. Bild: Sara Kirudd, Hans Larsson

Förskolebarnen ska flyttas två gånger på två år

Två flyttar på två år. Det blir resultatet för förskolebarnen om utbildningsförvaltningens förslag till besparingar klubbas igenom. Nu rasar föräldrarna inför förändringarna. Kommunföreträdare hänvisar till informationsmöten som ska hållas i veckan.

Therése Molander är mamma till en 1,5 år gammal flicka. Flickan går på Väjerns förskola som till sommaren eller till vintern läggs ner. Därför kommer flickan att börja en ny klass, på en ny skola med nya lärare.

Klassen hon går i nu ska delas upp. Detta om utbildningsförvaltningens förslag, som Bohusläningen tagit del av, klubbas igenom. Några flyttas till Smögen och några till två förskolor i Kungshamn. Barnen kommer dock inte att gå kvar på de skolorna särskilt länge.

Två av skolorna flyttas igen

Till höstterminen 2021 ska de flyttas ännu en gång. Förskolan i Smögen ska flyttas till Smögens skola och Valberget i Kungshamn ska flyttas till Solhagen 2.

– De tänker inte på barnens bästa, utan behandlar dem som Fia med knuff-pjäser, säger Therése Molander.

– De får gärna spara pengar, men mitt barn ska inte hamna i kläm. De måste visa förståelse för att de är individer, de är levande människor.

LÄS MER: Sotenäs ska spara 18,7 miljoner på skolan

Utbildningsnämndens ordförande Roland Mattsson (M) hänvisar upprörda föräldrar till de informationsmöten som ska hållas under onsdagen och torsdagen.

– Jag har full förståelse för att föräldrar ringer till er, men det är lämpligt att man för diskussionen direkt med folk och inte via tidningen, säger han.

Mattsson ger en kort kommentar kring situationen för barnen på Väjerns förskola:

– Vi ser över möjligheten att placera de barnen som är på förskolan där till platser där det finns kapacitet. Men det blir lite konstigt om jag föregår informationen till föräldrarna.

Inget beslut är ännu taget

Mattsson förklarar att skolförändringarna kommer att genomföras under en fyraårsperiod. Planen innebär att förändringar på Sotenässkolan och Kungshamnsskolan blir som sista del. Han betonar dock att inget beslut ännu är taget.

– Det ska beskrivas i konsekvensanalyser och förhandlas så att vi har medel att göra det här. Det är ju inte beslutat i fullmäktige eller i investeringsbudgeten.

Inte heller förvaltningschefen Ulf Blomqvist vill kommentera förslaget som ligger på bordet.

– Jag tycker inte att föräldrarna ska behöva läsa i tidningen om det. Jag vill möta föräldrarna själv, säger han.

Han säger också att förvaltningen vill ha en dialog med föräldrar.

– Ambitionen hos förvaltningen är att vi ska möta föräldrarnas frågor så långt det går. Det är superviktigt.

Therése Molander har förståelse för att kommunen måste spara pengar och att det innebär att skolor måste läggas ner.

– Men vänta, flytta hela Väjerns förskola med barn och fröknar. Då är det samma grupp, samma familj kan man säga. Politikerna gör allt så förhastat, någonstans måste de ha med barnens välmående i planen, säger hon.