Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strejklöst. Bygget på Kleven på Smögen försenas inte som man först befarade, när strejken var ett faktum.

Fackets genomslag för byggstädarna

Byggstrejken är avblåst. Tidigt på måndagsmorgonen antog Byggnads budet om 2,2 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Störst påslag får byggstädarna.

I förra veckan stoppades bygget på Kleven på Smögen. Där hade facket tagit ut tio man, på centrala positioner i strejk. De var väl utvalda för att påverka andra verksamheter på bygget, som exempelvis kranlyft. Men Peabs bostadsbygge kan nu fortsätta utan avbrott.

Lagom till i går hade Byggnads nämligen spänt musklerna och i två steg varslat 3000 personer om strejk på 120 platser i landet, till på onsdag. Nu behöver inte hotet verkställas. Parterna enades natten till måndagen om en löneutveckling på 2,2 procent i ett ettårigt avtal.

– Vi är ganska nöjda, säger ordförande för Byggnads Väst Bostadsbygget, Tomas Emanuelsson.

Bråket mellan parterna handlade om vad som skulle ingå i årets förhandlingar. Byggnads ville lyfta in fler frågor än de rena lönefrågorna förhandlingarna egentligen skulle handla om.

Sveriges Byggindustrier skriver i ett pressmeddelande att parterna har inrättat arbetsgrupper som ska ta hand arbetsmiljöfrågan och prestationslönesystemet. Detta ska, hoppas man, sörja för en väl fungerande lönebildning och minska antalet lönekonflikter i framtiden. Tomas Emanuelsson tycker att ett viktigt resultat av förhandlingen är att arbetsgrupperna ska ge facket mer inflytande på arbetsplatserna.

– Men det största lönepåslaget på 610 kronor i månaden får byggstädarna, som i dag ligger på 19 435 i månaden. Avtalet som ger dem och yrkesarbetarna 2,6 procent i lönepåslag innebär 748 kronor per månad för byggnadsarbetarna, säger Emanuelsson.

Byggnads gör så att man slår ihop alla påslag på alla lönenivåer och delar jämnt så att alla, oavsett månadslönens storlek, får samma påslag.

– Det kallar vi solidarisk lönepolitik, säger Tomas Emanuelsson.

Avtalet är på 13 månader och om 10-11 månader är det dags för lönerörelse igen.

Både Byggnads och Pappers har nöjt sig med 2,2 procent i påslag, vilket är samma som industrin fått.

– Vi är ganska nöjda med resultatet av den här avtalsrörelsen. Snittlönen per timma i regionen 2015 var 189 kronor. Lönepåslaget är nu minst 4,30 kronor. Samtidigt är det ju bara på 13 månader och vi har mer att diskutera.

Ett exempel han ger är att byggsektorn går för fullt och byggnadsbranschen saknar arbetskraft.

– Vi måste utbilda fler och få fram flera lärlingar, säger Emanuelsson. Andra viktiga frågor för framtiden är integration, fler nytillkomna svenskar på byggen, liksom att vi kan lyckas få ut fler kvinnor.