Mäklarfirman Svensk Fastighetsförmedling.
Mäklarfirman Svensk Fastighetsförmedling. Bild: Hasse Holmberg / TT

Fastighetsmäklare varnar för falska husvärderingar

Svensk fastighetsförmedling i Kungshamn varnar för bedragare. Någon som utger sig jobba för mäklarbyrån ringer till fastighetsägare i Sotenäs och erbjuder husvärderingar. Det stämmer inte.

ANNONS
|

I veckan har någon eller några personer ringt upp ett flertal fastighetsägare i Sotenäs och sagt att de jobbar för Svensk fastighetsförmedling. Uppringaren har erbjudit husvärderingar. Nu varnar man från mäklarfirman i Kungshamn – eftersom det inte är någon från dem som står bakom samtalen.

– Vi har en så liten och en så specifik marknad så vi vill inte att nån annan ringer för oss och huvudkontoret beställer aldrig en sån tjänst åt oss, säger Steinar Lund, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Kungshamn.

Det var i måndags som fastighetsförmedlingen fick reda på samtalen.

– Vi blev uppringda från en upprörd dam i Hunnebostrand som var väldigt tydlig med att hon inte skulle sälja sitt hus. Vi förstod ingenting, säger Steinar Lund.

ANNONS
Mäklaren Steinar Lund i Kungshamn varnar för någon som ringer och uppger sig representera Svensk fastighetsförmedling.
Mäklaren Steinar Lund i Kungshamn varnar för någon som ringer och uppger sig representera Svensk fastighetsförmedling.

”Vad är syftet?”

Under samtalet gick det upp för dem att någon falskeligen uppgett sig representera Svensk fastighetsförmedling. Damen hade sparat telefonnumret och då kunde man se att det inte var nåt av mäklarfirmans nummer alls.

– Sen rullade det på. Det ringde en till, en som faktiskt var kund hos oss så han visste vilka vi var och förstod att uppringaren inte var någon från vårat kontor, berättar Steinar Lund.

Samtalen fortsatte under veckan och Kungshamnskontoret tog kontakt med huvudkontoret. Där fick man besked att samma sak hänt på flera orter i Sverige.

– Det konstiga är, vad är syftet med samtalet. De säger att de ringer från Svensk fastighetsförmedling och säger att de vill värdera fastigheten. Men vad de vill uppnå med detta vet man inte, säger Steinar Lund.

Han vet inte om en polisanmälan är gjord, det görs i så fall från huvudkontoret.

ANNONS