Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erfaren. Lars Aue i Hunnebostrand började som arkitekt på 1960-talet och har under större delen av tiden bedrivit egen verksamhet, berättar han.

Fick vänta i fem år – då blev det avslag

Arkitekten Lars Aue fick vänta i fem år. Sedan blev det avslag på ansökan om bygglov. – Jag har gett upp, säger han.

I ett svep riktar Justitieombudsmannen allvarlig kritik mot Sotenäs kommun och hanteringen av tre specifika ärenden som myndigheten har granskat. Formuleringar som "inte acceptabelt" och "anmärkningsvärd nonchalans" används. JO hoppas, som det står, att kritiken ska leda till att "nämnden i framtiden tar sina viktiga uppgifter på större allvar".

– Fantastiskt att de kunde komma fram till ett sådant beslut, säger Lars Aue och sticker inte under stol med att han förväntade sig något annat, nämligen att kommunen skulle slippa undan.

Faktum är att han även varit irriterad på JO eftersom de allra flesta av de konkreta ärenden som han tog upp i sin anmälan mot kommunen inte granskades utan avskrevs.

– Jag vet inte varför de har valt ut just de här tre. Det är ingen skillnad jämfört med de andra.

Handläggningstiderna varierar dock och ett fall som sticker ut är den ansökan om bygglov för tillbyggnad av fritidshus som lämnades in i januari 2011 och som inte ledde till något avgörande – avslag – förrän i februari 2016.

– Nu skyller de ju allting på att de har så lite folk och att de inte hinner med. Men jag köper inte det. Finns det en lag på att de har tio veckor på sig så ska de också följa det, inte gå och dra på det i åratal.

75 år fyllda håller han arkitektbyrån igång, men Lars Aue har på senare år vant sig vid avslag och upplever en negativ särbehandling, kanske på grund av att han har vågat kritisera. Huruvida det verkligen förhåller sig på det sättet har Bohusläningen inte möjlighet att avgöra.

Klart är dock att det kom en revisionsrapport i våras som avslöjade omfattande brister i bygglovshanteringen generellt och bland annat konstaterade man en risk för att alla invånare och sökande inte får en likvärdig och rättssäker prövning.

Vad betyder det för din verksamhet?

– Min karriär här i Hunnebostrand är helt slut efter alla dessa avslag. Vem vill gå till en arkitekt som aldrig får något svar och ärendena blir liggande i någon hög på kommunen? Jag får ju uppdrag ändå, speciellt i andra kommuner. Men det är inte roligt när det tar stopp på det här sättet, säger han.

Hur skiljer sig Sotenäs från andra kommuner du varit i kontakt med i byggärenden?

– Jag har aldrig blivit hanterad så här någon gång. Det är helt nytt. Annars har jag alltid haft goda kontakter med tjänstemän. Fram till kanske ett år innan jag gjorde JO-anmälan tycker jag att det fungerade här också. Vad det som har hänt beror på vet jag inte.