Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– En bra kontroll av fisket gynnar prisbilden för alla. Så även det här som provas på fisklådor är välkommet, säger Smögenfiskaren Peter Olsson.

Fisklådorna ska få personnummer

All fisk som landas finns registrerat i ett datasystem. Lådor med särskilda datachips ingjutna i plasten ger varje fisklåda eget id-nummer. Om få år kan detta var genomfört och kontrollen, som ska förhindra att fiskbeståndet minskar av svartfiske, har tagit ännu ett steg in i dataåldern.

Det började för rätt många år sedan med att fiskefartygen fick krav på sig att installera apparater, för att kunna övervakas via sattelit. Ännu gäller i Bohusläns fiskhamnar, att fiskaren märker sina lådor med papperslappar som han själv fyller i. På lappen finns uppgifter om art, storlek och landningsdatum.

Men på hösten 2009 kom EU:s nya kontrollförordning, som kräver bättre spårbarhet och bättre märkning av all fisk som går ut i handel. Därför testar nu Fiskeriverket den nya tekniken som ger varje enskild fisklåda ett eget unikt id-nummer – ett slags personnummer för fiskelådor. Tekniken heter RFID, radio frequency identification.

Lådorna läses in med en handscanner som omedelbart kopplar lådan till Fiskeriverkets system för loggblad – där finns info om fångstplats, datum, fartyg, redskap, art med mera.

Varje kilo fisk knyts därmed till en särskild låda och en särskild fångst. Poängen är att när systemet sedan är fullt utbyggt, med chip i alla fisklådor som finns i omlopp, blir det svårare att handla med orapporterad fisk.

– Handlaren ser direkt om fisken inte är registrerad i Fiskeriverkets datasystem, säger Mårten Gustafsson vid Fiskeriverket.

Informationen ska följa fisken från båten till beredningen, grossisten eller detaljisten

Bara bra

– Det är bara bra med alla åtgärder man gör för att få bort svartfisket. Det gynnar prisutvecklingen för alla som sköter sig, säger Smögenfiskaren Peter Olsson.

– Det här med lådorna kopplas till försöken med den elektroniska loggboken, som ju innebär att vi rapporterar in fångster och fångstplatser redan när vi är ute på havet. Att använda ny teknik för att förbättra kontrollerna tycker jag, och många med mig, är utmärkt.