Fortsatt strid om ny detaljplan i Bovall

Det finns risk för konflikter mellan bad och båtfolk. Och några hyser farhågor för dålig vattenkvalité vid badplatsen.Men samtidigt kan tillgången till bad, bryggor och hamn säkerställas och initiativet till bostadsbyggande är bra för att samhället ska kunna utvecklas.

ANNONS
|

Så ser några av synpunkterna ut på förslaget till detaljplan för områdena Råghult och Skomakarudden i Bovallstrand. Synpunkterna har sammanställts i en 41 sidor tjock samrådsredogörelse efter ett möte i ett fullsatt Faltins magasin i somras.

– Men det har inte varit några större påpekanden kring planerna, säger Ronald Hagberth (M), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Från myndighetshåll ser länsstyrelsen övervägande positivt på förslaget till detaljplan - och lyfter bland annat fram att riksintressen enligt miljöbalken inte kommer att skadas och man hyser inte heller några större farhågor för att strandskyddet ska upphävas.

Statens Geotekniska Institut vill att det görs kompletterande stabilitetsutredningar.

ANNONS

”Fisket kan försämras”

Vivanne Gustafsson (S), vice ordförande i miljö- och byggnämnden, håller inte med Ronald Hagberth om att det inte funnits några större påpekanden kring planerna.

– Vid mötet i Faltins magasin uttryckte många oro över att fisket kan försämras med den vågbrytare som ska läggas ut. Det finns strömmar i området som ändras om vågbrytaren placeras där det är tänkt och därmed påverkas möjligheterna till fiske negativt.

När miljö- och byggnämnden vid sitt senaste möte tog del av samrådsredogörelsen var politikerna oeniga om hur arbetet med detaljplanen ska gå vidare.

Skriftlig reservation

Oppositionen reserverade sig skriftligt mot delar av förslaget till detaljplanen och anser att hela det yttre uddenområdet ska tas bort från byggnation. Det bör sparas som rekreations- och friluftsområde för allmänheten.

Utställningshandlingar ska nu upprättas och ett förslag till detaljplan ska sändas ut till allmänheten att tycka till om. Troligen sker detta under senare delen av vintern eller tidig vår.

Fotnot: Efter ett tilläggsyrkande från Kerstin Lorentzon (FP) ska ytterligare en ”marinbiologiskt sakkunnig” se över utformningen av hamnanläggningen vid udden och dess påverkan på fiskens vandring.

Ska ge plats för 26 nya villor, 8 nya lägenheter, vandrarhem/mindre hotell, restaurang och kontor samt småbåtshamnar och en strandpromenad med full tillgänglighet för allmänheten.

14 av villorna är planerade i den södra delen av planområdet, där Sotenäs trä tidigare höll till. Här ska det även byggas en kompletterande båthamn från piren och en bit ut i havet.

På en grusplan öster om badstranden planeras det för två grupphus med åtta lägenheter och en garagelänga med plats för åtta bilar.

Detta är majoritet och oppositionspolitiker eniga om.

Men det råder fortsatt oenighet kring planerad bebyggelse och hamnanläggning på udden. Majoriteten säger okej till ytterligare tolv hus och verksamhet med vandrarhem/mindre hotell, restaurang och kontor, ett aktivitetshus och en mindre båthamn. Oppositionen vill ta bort fyra av husen närmast udden, samt vandrarhem/mindre hotell och båthamn.

ANNONS