Full fart runt ön Grindholmen

En timme innan årets upplaga av Grindholmen runt skulle börja dundrade åskan och regnet vräkte hänsynslöst ner. Men lagom till start klarnade det upp och de tävlande kunde göra sig beredda.

ANNONS
|

I år var det tre allmogebåtar som kom till start, vilket var färre än vanligt. Troligtvis avstod många på grund av det osäkra vädret.

– Ingen blir sämre än trea i dag, säger Christine Grindholmen när hon går igenom de enkla tävlingsreglerna.

Runda ön så snabbt som möjligt i en allmogebåt utan hjälp av motor.

Svårbedömd ström

Vid starten trängdes båtarna inne i det smala sundet där strömmen, som kan gå i upp till tre knop, växlade håll på ett nyckfullt sätt. När signalen ljöd valde Gunilla och Peter Hanisch, som var med för första gången, att runda ön medsols. Övriga två båtar gick åt andra hållet.

ANNONS

– Tanken är att segla så mycket det bara går, men om det är av nöden tvunget så får vi väl ta fram årorna, berättade Peter strax före start.

Eftersom det var stadig vind gick planen i lås. I fem knop susade de fram när de länsade norrut.

Inga olyckor

Tävlingen bevakades av Joakim och Steiner Hassellöf. De skötte följebåten och såg till att inget överutsett hände.

– Förra året hade vi två haverier, berättar Steiner. Vi kan även hjälpa till om någon ror eller vrickar så mycket att de mår dåligt.

Drog publik

Snart vågade även nyfikna besökare sig ut på bryggan för att invänta målgången. Eller kanske var det bullarna och kaffet som lockade.

– Jag hade egentligen tänkt vara med och segla, men båten blev inte klar, berättar Christines dotter Dominique Grindholmen.

I stället skötte hon den improviserade bullförsäljningen.

Resultat

Det blev en succéstart för Gunilla och Peter som tog hem sitt första Grindholmen runt. Vann gjorde de på tiden 39 minuter och 36 sekunder.

– Många skaffar större och större båtar men det här är segling som är himla mysig, säger Peter.

ANNONS