Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hackerattack. Hackare rensade alla datafiler i Patrik Janssons bolag Göstas fisk i syfte att pressa bolaget på pengar. Med hjälp av it-företagaren Michael Stensson lyckades de förstörda filerna återställas.

Göstas fisk utpressades av hackare

När personalen skulle börja arbetsdagen gick det inte att starta kassorna. Göstas fisk hade haft dataintrång och inget fungerade.– Det känns faktiskt som en Hollywoodfilm, säger Patrik Jansson, ägare till Göstas fisk.

Det var söndagen den 2 oktober som personalen kom till jobbet och upptäckte de krånglande kassaapparaterna. När Patrik Jansson fick reda på det kontaktade han sin kassasupport som kunde konstatera att bolaget haft ett dataintrång. Det var inte bara kassorna som inte fungerade, hackerattacken hade slagit ut allting som var kopplat till bolagets dataserver. Och eftersom Göstas fisk är en koncern låg totalt 10 bolag kopplade till samma system.

– De hade gått in och krypterat alla filer i hela servern. Bokföringsprogrammen var borta – det var bar tomma filer kvar – alla foton, Excelark, allting var bara brottaget, berättar Patrik Jansson.

– Sen stod det att vi skulle ta kontakt med några som ville ha bitcoin. Det stod på datorn, i alla filer. Vi möttes av hälsningen "Not good morning" (inte god morgon), fortsätter han.

Hälsningen från hackaren var att det skulle vara omöjligt att laga filerna, men om bolaget kontaktade hen inom de närmaste dagarna skulle det få tillbaka återställningsfiler. Hackaren ville ha cirka 30 000 kronor för detta.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det känns faktiskt som en hollywoodfilm. Det händer på tv men inte här, man blir chockad.

Men som tur var för Patrik Janson och Göstas fisk hade de ett backupsystem som automatiskt säkerhetskopierar filerna på servern. Den senaste säkerhetskopieringen hade skett bara några timmar innan hackerattacken. Tack vare detta kunde nästan alla filer på servern återställas, även om det tog hela söndagen.

– Vi hade tur som kunde återskapa det. Vi har bra samarbete med Datia och har ett väldigt bra säkerhetssystem, det tackar vi för i dag. Alla pengar vi har investerat i detta har vi fått igen nu, annars hade vi fått gå tillbaka till den 1 januari 2016, säger Patrik Jansson.

Datia är det Kungshamnsbaserade it-företaget som hjälpt Göstas fisk med datasäkerheten och som kunde återställa de förstörda filerna.

– Det är tyvärr ganska vanligt att det sker nån form av utpressning, att man utnyttjar folks godtrohet. Det är inte ett jättestort brott pengamässigt, 30 000 kronor är det kanske värt för ett normaltstort företag att ta sig ur detta. Jag tror att mörkertalet är rätt stort, säger Michael Stensson som äger Datia.

Han berättar att Göstas fisk inte var det enda företaget som drabbades av attacken.

– På måndagen får jag samtal från nästa kund som råkat ut för samma sak. Många tänker "det här händer väl inte mig", men det gör det tyvärr.

LÄS MER: