Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hällristningsutställning ska öppna i Hunnebo

Med bilder och berättelser ska allmänheten kunna se och lära om forntiden i Hunnebostrand.
– Det är en fascinerande historia vi vill förmedla, säger Carl-Johan Starck som lett uppbyggnaden av den nya utställningen.
Kopia på en sköld som föreställer kvinnobröst och användes under strider på bronsåldern..

Hällristningar finns i alla bebodda världsdelar. I vissa områden finns riktigt många hällristningar och ett sådant område är norra Bohuslän, berättar Carl-Johan Starck.

– Vi talar om en bildskatt som är flera tusen år gammal från bronsåldern. Det är inte alla som tänker på det. Av 20 000 hällristningar i Bohuslän finns hela 5000 här i Bohuslän.

Varför koncentrerades hällristningarna hit till Bohuslän?

– Det vet man faktiskt inte. Men det är spännande och veta att vissa bilder man hittat i till exempel Val Camonica i norra Italien är identiska med dem i Bohuslän. Det antyder ju att människor i till exempel Hunnebostrand hade kulturella kontakter med Medelhavsområdet, redan för 3000 år sedan, säger Carl-Johan Starck.

Han berättar att man med den nya utställningen vill visa upp bronsåldern som en spännande del av vårt kulturarv.

– Man slogs på den här tiden också och den sköld som finns på bilden tror vi föreställer kvinnobröst

som skulle distrahera fienden under striden. Vad värre är att vi tror att man ställde riktiga kvinnor som visade brösten när det blev uppgörelser under krigsliknande förhållanden. Den här kopian och liknande föremål i kopior av riktiga fynd, ska visas i den nya utställningen, berättar Carl-Johan Starck.

– Vad hände i slutet av bronsåldern/hällristningsperioden? Var det bara förändringar mot kallare klimat eller var det att människan började kunna använda järn som förändrade villkoren och hierarkin?

Utställningen som öppnar i mitten av juni är en del av stenhuggarmuseet i Hunnebostrand. Den ger inga exakta svar på allt, men blir en historieskrivning av ny sort för alla som är intresserade av forntiden.

Utställningen bygger vidare på den utställning som fanns i den numera nedlagda geoparken i Hunnebo.

Nu hoppas Sotenäsgillet/Stenhuggerimuseet att fler intresserade av hällristningsepoken hör av sig.

– Det gäller att bygga vidare på de kunskaper som redan finns med hjälp av ännu fler människor.