Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/24

Här får Smögen besök av kronprinsessan Victoria

Hon hann binda nät, kolla in laxodling och köra undervattenfarkost. Det var en nöjd kronprinsessa som lämnade Sotenäs efter en fullspäckad dag.

– Vilken dag ni bjuder på, meddelade kronprinsessan när hon klev iland på Smögen efter en båttur med fartyget som var med vid vraksaneringen av Thetis utanför Smögen i slutet av förra året.

Båtturen hade gått ut till Hållö och där hade kronprinsessan fått testa att köra den undervattensfarkost som användes vid vraksaneringen.

– Det var en trevlig tur i skärgården i vinterskrud och vi är glada att få visa upp vår undervattensfarkost. Hon hade flera frågor om miljön och vilka vrak som finns utanför kusten, säger Martin Häggström från företaget Marine Works som tog med kronprinsessan på båtturen.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victoria kommer till Sotenäs

Båtturen stod som sista punkt på kronprinsessans schema för Sotenäsbesöket under onsdagen. Dessförinnan hade hon bland annat besökt Sotenäs symbioscentrum där kommunen och näringslivet arbetar för att företag ska kunna samarbeta genom att använda varandras restprodukter.

Till lunch bjöds kronprinsessan på torskrygg på en restaurang i Kungshamn och därefter besöktes Fiskareföreningen Norden där hon fick lära sig mer om deras arbete för att förbättra miljön i havet.

– Det var ett jättebra besök. Hon är otroligt engagerad, påläst och intresserad, säger Sixten Söderberg som är ordförande i föreningen och även var Victorias bordsgranne under lunchen.

Han hoppas kronprinsessans engagemang kan leda till att situationen i havet tas på mer allvar.

– Det ser illa ut när vi vet vad som händer i havet och hur mycket det skräpas ned. Det gäller att vi jobbar och sköter oss, säger Sixten Söderberg.

Och nog verkade det som att kronprinsessan var villig att föra vidare det budskapet. När hon kort därefter hälsade på elever från Smögens skola passade hon på att säga hur tråkigt det är med all plast som hamnar i havet. Men hon gav också beröm till det arbete som sker i Sotenäs. 

LÄS OCKSÅ: Sotenäs redo för kungligt besök: "Vi är lite malliga"

– Fler borde komma hit och lyssna på det ni kan.

Förutom elever från skolan hade andra nyfikna Sotenäsbor samlas för att få en glimt av kronprinsessan.

– Det är en sensation att vår kronprinsessa är här, det betyder väldigt mycket, säger Rut-Marie Andersson och får medhåll av Ing-Marie Artursson.

– Det är kul att Sotenäs kommun blir uppmärksammat även utanför turistsäsongen, säger hon.

En annan som var nöjd med mötet var kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

– Jag är förvånad över hur trevlig, lättsam och öppen hon är mot alla. Det är glädjande att se, säger han och berättar att kronprinsessan var väldigt nyfiken.
– Hon har ställt frågor om allt från trålar till plast i havet. Hon verkar genuint intresserad av hav och miljö.

Även kronprinsessan själv verkade nöjd med besöket i Sotenäs och hann även med att ta lite bilder på kajen innan hon for hemåt.

– Det har varit jättespännande, avslutade hon.

Bohusläningen är på plats på Smögen under det kungliga besöket. Se bilderna i bildspelet här ovanför.