Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Sotenäs börjar man nu se trängsel på Smögenbryggan och uppmanar folk att hålla sig borta. Arkivbild. Bild: Alexander Ekström
I Sotenäs börjar man nu se trängsel på Smögenbryggan och uppmanar folk att hålla sig borta. Arkivbild. Bild: Alexander Ekström

Hög smittspridning i Sotenäs oroar inför sommaren

Smittspridningen ökar i Sotenäs – för tredje veckan i rad. Nu manar både kommunen och smittskyddsläkare till skärpning.

Smittspridningen i Sotenäs kommun är oroande. Det menar både kommunen och regionens smittskyddsläkare. Förra veckan konstaterades 55 nya fall med covid-19, vilket var en ökning från föregående vecka.

– Under de senaste veckorna har vi legat på en hög nivå med runt 50 nya fall och som inte har avtagit. Det är oroande, säger Erika Hassellöv, ordförande i Sotenäs kommuns pandemigrupp.

Kommunen hade under tisdagen möte med regionens smittskyddsläkare för att diskutera situationen. Det som oroar smittskyddet är att det fortfarande bara är vår och att om inte smittspridningen minskas innan sommaren kan spridningen i stället bli ännu större när kommunen fylls av turister.

– Vi måste få ner smittspridningen nu, säger Erika Hassellöv och fortsätter.

– Vi hoppas att de som besöker oss följer de riktlinjer och rekommendationer som gäller. Vi vidtar en rad olika åtgärder för att minimera risken för trängsel.

Kan stänga Smögenbryggan

Det handlar bland annat om ett system som mäter antalet mobilenheter som vistas på ett ställe och man kan följda detta i realtid via kommunens hemsida. I dialog med polis och näringsidkare ska man också se till att Smögenbryggan hålls så bred som möjligt och fri från saker som klädställningar och krukor. På sin hemsida har kommunen också listat tips på ett antal trängselfria besöksmål i kommunen.

Kommunen har möjlighet att i samråd med smittskyddet stänga hela eller delar av exempelvis Smögenbryggan om situationen kräver det, men det är en något Erika Hassellöv hoppas att man slipper göra.

– Det är självklart nåt vi vill undvika men också nåt vi kan ta till om vi inte kan stävja detta med andra åtgärder.

LÄS MER: Vill stänga av Smögenbryggan och gästhamnar vid trängsel

Sprids på arbetsplatser och skola

Smittskyddet har sett att smittspridningen främst sker på arbetsplatser och i skolan, och i alla åldrar upp till 59 år. Kommunen har vidtagit åtgärder för att minska spridningen.

– I högstadiet till exempel har man växelvis distansundervisning. Vi har också använt Folkets hus som extra matsal för att minska trycket. Vad gäller kommunen så jobbar vi som kan på distans och försöker jobba digitalt. Men de allra flesta kan ju inte jobba på distans, eftersom det handlar om vård, skola och omsorg. Då är det munskydd, visir och basala hygienrutiner som gäller och vi har begränsningar i personalmatsalar.

Dock råder inte kommunen över situationen på privata arbetsplatser. Där för man i stället dialog med kommunens näringsidkare om vad man ska tänkta på.