Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Han har fångat 304 makrillar på en månad

Makrillsäsongen är i full gång och Bohuskustens vatten fylls av stim som simmar drar fram längs med vikarna. Magnus Larsson från Sotenäs har haft stor fiskelycka hittills. På bara en månad har han dragit upp över 300 stycken.
– Det känns som att det är ovanligt mycket makrill i år, säger Magnus Larsson, fritidsfiskare.

Förra året drog Magnus Larsson upp hundra stycken makrillar på hela sommaren. Hittills i år har han fångat 304 stycken – på bara en månad.

I mitten på maj år blev makrillen först rödmarkerad i WWFs fiskeguide som ska hjälpa konsumenter att göra hållbara val. Den röda färgen visar att stånden av makrill överfiskats. Men i början på juni kom nya besked efter en ny granskning där det visade sig att makrillen fördubblats sedan 2018.

LÄS MER: Makrillen slipper rött ljus i Fiskguiden

Vanligtvis brukar makrillsäsongen pågå mellan maj månad och fram tills augusti men kan ibland även fångas in på höstkanten. Hemligheten bakom Magnus Larssons fiskelycka tror han delvis beror på båtens hastighet.

– Jag tror att många kör för fort när de fiskar. Kör man i fyra eller fem knop och makrillen biter så slits käken av. Jag brukar köra i ungefär två knop och det har fungerat bra, säger han.

Hemligheten bakom fiskelyckan

Var han har haft störst fiskelycka vill han hålla för sig själv, men säger att makrillen trivs bäst runt vikar och grund.

– Makrillen kan inte vara stilla utan simmar hela tiden, så de kan röra sig över ganska stora områden och de simmar ganska fort, säger han.

För den som fångat makrill gäller det att rensa den så fort som möjligt och frysa ner den i vatten. Då håller den i ungefär ett år.

– Jag har haft tur. De jag dragit upp hittills har legat på mellan 1,8-2 kilo, säger han.

Fiskmåsen Putte följer med

Makrillen hittar han oftast innan och efter regn, men är det oväder så går stimmen ner på djupare vatten och blir svåra att hitta. Framförallt är det lugnet som lockar Magnus Larsson ut på havet. Med sin julle tar han sig runt i Bohuslän vattendrag och ibland får han sällskap av fiskmåsen Putte.

– Jag hittade honom i en vik förra året med en bruten vinge och hjälpte honom att bli frisk. Varje gång jag är ute och åker med båten nu så kommer han och sätter sig i fören, säger han och fortsätter:

– Jag känner igen honom på vingen för den är lite sned men han kan flyga med och verkar må bra i övrigt. Han håller mig sällskap och får käka fiskrenset, skrattar han.

Äter du upp alla fiskar själv?

– Nej, jag har gett bort överflödet till bättre behövande i samhället som inte kan fiska själva.