Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Emma Wetzö på Ica Ankaret på Smögen bidrog med mat till julfirandet för de ensamma som RS Smögen arrangerade.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Hela bygden ställde upp för de ensamma

En ny jultradition håller på att växa fram på Smögen. RS Smögen bjöd på julaftonen in till julfirande i sina lokaler för de som inte har någon att fira med.

– Det var trevligt, jag vet inte riktigt hur många vi var på plats men det var rätt många sjöräddare på plats. Och så kom det några utifrån, det var väldigt uppskattat från de som kom i går, säger Martin Norman, däcksman på Sjöräddningssällskapet Smögen (RS Smögen).

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Martin Norman är däcksman på RS Smögen och en av initiativtagarna till julfirandet för de ensamma.. Bild: RS Smögen

För andra året i rad bjöd RS Smögen in till julfirande för personer som inte har någon att fira med. Ett projekt som Martin är initiativtagare till.

– Förra året var ett litet pilottest när jag och en kollega ändå hade jouren. Då tänkte vi att vi ju kunde samlas på stationen och se om någon dyker upp. Och det var mycket lyckat, säger Martin Norman.

LÄS MER: RS Smögen ordnar julafton för de ensamma

Martin var på plats redan på julaftons förmiddag för att förbereda allt inför kvällen.

– Jag la fram lite finare dukar och städade bort lite pennor och sånt som låg framme på stationen. Så att vi skulle få skaplig julstämning i alla fall, säger Martin Norman.

Sponsorer från hela bygden

Och julstämning blev det. Martin och RS Smögen var inte de enda som tyckte att initiativet var viktigt.

– Vi fick bröd från Stenugnsbageriet, lussebullar från Pressbyrån, flera godisbutiker skänkte julgodis och så fick vi mat från Ica, så det var en väldig uppslutning här i bygden, säger Martin Norman.

För både skinkan, prinskorvarna och köttbullarna stod Ica Ankaret på Smögen.

– När Martin berättade det här för mig tyckte jag att det lät som en otroligt behjärtansvärd sak. Att ställa upp för andra och öppna upp dörrarna för att någon annan också ska få känna gemenskap kring julen, säger Ica-handlaren Emma Wetzö.

Emma Wetzö , Ica-handlare på Smögen, var med och bidrog till julfirandet genom att skänka julmat från butiken.. Bild: Stefan Bennhage

Varför är maten så viktig på julen skulle du säga?

– I det här sammanhanget är väl maten sekundär, men det är klart. Maten är ju något folk alltid har samlats kring så det är ju fint att kunna vara med och bidra till det, säger Emma Wetzö.

På RS Smögen hade det ställts fram sällskapsspel att samlas kring. Dessa behövde dock inte användas, stämningen var på topp ändå.

– Vi satt och pratade och hade det trevligt hela kvällen. Jag hoppas att vi kommer fortsätta med det här framöver också, för jag anser att ingen som inte vill ska behöva sitta ensam på julafton, säger Martin Norman.