Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu finns det förhoppningar att backsvalan ska komma tillbaka till Sotenäs kommun igen. Bild: Nordens Ark

Hoppas att backsvalorna snart häckar på Nordens Ark igen

De sista backsvalorna häckade vid Nordens Ark i mitten av 80-talet och försvann sedan. Nu görs ett försök att få fåglarna att återvända. En äldre sand och grustäckt som är den perfekta häckningsplatsen för de här fåglarna har återskapats.

– Nu får vi se hur lång tid det tar innan de här fåglarna återvänder, säger Christer Larsson, projektledare för den här satsningen.

För ett par hundra år sedan fanns några få naturliga häckningsplatser i Sverige i sanddyner och längs älvarna i Norrland. Detta förändrades när det blev vanligare med sand och grustäkter. Backsvalorna tycker nämligen om att häcka vid sand och grustäkter som inte alltid är så estetiskt vackra.

Men de aktiva täkterna fungerade på ett sätt som innebar att svalorna kunde gräva ut sina bon. De flesta grustagen har försvunnit sedan 80-talet, enligt Larsson.

Det handlar om en minskning av mellan 80 och 90 procent, enligt en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet gjort. Detta har fått stora negativa konsekvenser för backsvalornas utbredning.

– Det vi gjort nu är att vi restaurerar ett gammalt grustag vid Nordens Ark, säger Christer Larsson. Nu återstår att se om de här fåglarna kommer tillbaka. Jag tror personligen att det kommer att bli så.

Den täckt som återställts ligger i närheten av parkeringen på Nordens Ark. Det som gjorts är att en rasbrant vid det gamla grustaget åter grävts fram. Backsvalan, som vistas i Afrika på vintern, är den minsta svalan i Sverige och brukar dyka upp i Sverige i maj för att häcka.