Testades. Sopkärlen blev för tunga för en person att lyfta bort.
Testades. Sopkärlen blev för tunga för en person att lyfta bort.

Inga soldrivna sopkärl på Smögenbryggan

Nu har Sotenäs kommun bestämd sig, det blir ingen fortsättning med de soldrivna sopkärlen på Smögenbryggan till sommaren

ANNONS
|

Som Bohusläningen skrev i höstas så fanns det vissa problem med de soldrivna sopkärlen som kommunen förra sommaren satte upp på Smögenbryggan.

Kärlen, som har solcellsdrivna kompressionsmaskiner, pressade nämligen ihop soporna så mycket att de blev för tunga för en person att lyfta bort. Eftersom anläggningsteknikerna i Sotenäs inte alltid är två så väljer kommunen inför kommande sommar att inte använda sig av kärlen.

Kommunen diskuterar nu med företaget som tillverkar sopkärlen kring hur de skulle kunna byggas för att passa bättre in på behovet i Sotenäs.

– Vi skulle vilja ha en mindre lucka så att folk inte kan lägga stora påsar med hushållsavfall i dem. Dessutom skulle vi vilja kunna styra kompressionseffekten, säger Daniel Jarnot, arbetsledare för anläggningsteknikern i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

ANNONS

Kostnaden för kärlen under förra sommarens testperiod på tre månader blev 18 000 kronor. Att köpa in ett kärl kostar 40 000 kronor.

– Vi vill ta ett samlat grepp för hela kommunens avfallshantering och se över om det finns bättre ställen än Smögenbryggan att placera kärlen på, så att de blir mer hanterbara, säger kommunchefen Maria Vikingsson i ett pressmeddelande.

Däremot kommer de soldrivna sopkärlen i år att testas av Tanums kommun i Fjällbacka och Grebbestad. De kommer använda en liten lastbil med kran för att en person ska kunna lyfta bort kärlen.

ANNONS