Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förslaget om att införa förbud mot tiggeri skickades på återremiss.(Arkivbild) Bild: Tomas Ohlsson
Förslaget om att införa förbud mot tiggeri skickades på återremiss.(Arkivbild) Bild: Tomas Ohlsson

Inget förbud mot tiggeri i Sotenäs ännu

Det blev inte något beslut att införa tiggeri i Sotenäs kommun i fullmäktige. I stället lyckades de politiker som ville stoppa förslaget genom att driva igenom en minoritetsåterremiss i syfte att utreda om förslaget bryter mot Europakonventionen.

Bakgrunden till att den här frågan togs upp är en motion från Sverigedemokraterna att undersöka möjligheten införa förbud mot tiggeri införs på ett antal platser i Sotenäs kommun. Motionen har bifallits och det beslut som behandlades i fullmäktige på torsdag kväll handlade om att bestämma på vilka platser förbjudet ska gälla.

– När man pratar med poliser tycker de flesta att tiggeriet är organiserat, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) som tycker att att många i Sverige stoppar huvudet i sanden och inte förstår hur verkligheten ser ut.

Men meningarna om förbudet är delade. Det var Eva Ryberg (V) som föreslog återremiss och fick stöd för detta i voteringen.

– Vi i vänsterpartiet hade gärna velat ta en saklig debatt om detta. Det är fel att polisen ska jaga oskyldiga tiggare, säger säger Magnus Johansson (V).

Skämdes

Tina Ehn (M) skämdes över att Sotenäs kommun tagit det här beslutet.

– Den här debatten borde handla om fattigdomsbekämpning men det gör den inte. I stället handlar det om att stigmatisera människor, säger Tina Ehn (MP) som också ifrågasatte de argument om organiserad brottslighet som fördes fram av förespråkarna.

Givetvis försvarade Sverigedemokraterna förslaget.

– Tiggeri är ofta men inte alltid förknippad med tvång och trafficking. En slant till en tiggare är att stödja ett system som inte fungerar, säger Sebastian Andersson (SD).

Handlar om symbolpolitik

Mikael Sternemar (L) kallade tiggeriförbudet för symbolpolitik.

– Att införa förbud mot tiggeri på några begränsade områden är ingen lösning. Det är bara att tiggarna att sätta sig utanför de här områden eller sätta sig att spela gitarr, säger Mikael Sternemar (L).

– Det är inte rimligt att en kommun förbjuder när en annan människa ber om hjälp. Tiggeri är ett sätt att överleva. Vi har inget problem med tiggeri i Sotenäs, säger Therese Manchini (S), oppositionsråd i Sotenäs kommun.

Först i Bohuslän

Frågan om tiggeriförbud har tidigare prövats i Munkedals kommun men fullmäktige beslutade för ett par månader sedan att säga nej till att införa ett förbud mot tiggeri. Det är inte heller så att det krävs tillstånd för att samla in pengar, något som felaktigt nämndes i debatten i Sotenäs kommun.

Förslaget har redan lett till stor debatt i Sotenäs kommun. Alexandra Leroi, företrädare för Amnesty Internationell i Sverige, har offentligt kritiserat Sotenäs kommun och i en insändare hävdat att ett förbud mot tiggeri är att förbjuda symtomen på fattigdom.

Hon menar bland annat att förbuden innebär att utsatta EU-medborgare riskerar att bli ännu mer stigmatiserade.

Ett antal experter uttalade sig om detta i samband med att frågan behandlades i Munkedals kommun. Karin Åström, universitetslektor på Umeå universitet, gav inte mycket för argumentet att tiggare är i händerna på kriminella ligor eller nätverk. Det finns ingen statistik som visar att så är fallet.

– Det förekommer att tiggare är i händerna på kriminella ligor eller nätverk men majoriteten av tiggare som kommer till Sverige åker hit av egen fri vilja för att samla in pengar, säger hon.

Fullmäktige i korthet

Politikerna fick information om arbetet med en ny översiktsplan.

Förslaget till ny budget för 2022 och mål och resursplan fram till 2025 klubbades igenom efter lång debatt. Det fanns fyra förslag att ta ställning till när det var dags att ta beslut. Det förslag som klubbades av fullmäktige som var kommunstyrelsens förslag som fick stöd av Moderaterna, Centern, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Frågan avgjordes genom votering.

Kommunfullmäktige tog beslut om oförändrad kommunalskatt på 21, 99 kronor per hundralapp.

Politikerna ficka ta del av en sammanställning om kommunens resultat fram till sista april och en prognos som pekar på ett plusresultat på 13, 7 miljoner för 2021.

Hunnebohemmet kommer att renoveras och byggas ut. Det förslag som klubbades igenom efter votering innebär att det byggs 20 nya lägenheter och att nuvarande boende ska renoveras. Investeringen beräknas till cirka 170 miljoner.

En framtagen plan när det gäller att utveckla framtida cykelleder och strategiska vägfrågor i Sotenäs kommun presenterades för fullmäktige.