Kylan slår hårt mot yrkesfiskarna i Sotenäs som har svårt att gå ut med sina båtar.
Kylan slår hårt mot yrkesfiskarna i Sotenäs som har svårt att gå ut med sina båtar.

Isläget ställer till problem för fiskarna

Isläget ställer till problem för fiskarna längs västkusten. På Smögen och i Kungshamn tvingas alltfler båtar ligga kvar inne i hamnarna där isen på sina ställen är 15 till 20 centimeter tjock.

ANNONS
|

– Läget är mycket besvärligt, säger Ebbe Waller som jobbar på Kungshamnsfiskarna i Kungshamn.

Det är framförallt de mindre fiskebåtarna av trä som nu får det allt tuffare att ta sig igenom den tjocka isen. I går var det endast två båtar från Smögen och fem från Kungshamn som kunde ta sig ut från hamnarna för att fiska räkor.

– I stort sett är det bara de större järnbåtarna som kan ge sig ut i dagsläget. I söndagskväll gick en träbåt ut men det var sedan en järnbåt gått före och gjort en ränna. Det är is fem-sex sjömil ut och det har det inte varit sedan vintern -87, säger Ebbe Waller.

ANNONS

Inte lämna hamnen Bengt Hartvigsson i Kungshamn är en av fiskarna som i dagsläget inte vågar lämna hamnen med sin båt Ocean.

– Nej, det går inte. Det är en träbåt och den tål inte så mycket is. Har fått rapporter från andra fiskare som varit ute och de har inte haft det lätt.

– Men såna här vintrar kommer med jämna mellanrum. Så är det bara. Att det skulle ha med den globala uppvärmningen att göra tror jag inte en sekund på, säger Bengt som hoppas att det snart kommer en västlig storm som kan ta bort all isen.

ANNONS